estadi Olímpic Barça

Confirmat: els aficionats del FC Barcelona podran arribar en moto a Montjuïc quan el Barça jugui a l’Estadi Olímpic Lluís Companys durant les obres de l’Espai Barça. En concret, betevé ha pogut saber que es crearan 4.500 places per a moto a l’entorn de l’estadi (que se sumaran a les ja existents) per garantir l’accés d’aquests vehicles i ordenar-ne l’estacionament. El Barça també llogarà l’aparcament del Sot del Migdia per als cotxes particulars i els busos.

En conjunt, el club haurà d’abonar a l’Ajuntament de Barcelona 165.000 € per als aparcaments de cotxe i de moto: 105.000 € per al lloguer del Sot del Migdia i 60.000 € per a les places de moto (que s’ubicaran en tres àrees diferents). Les bicis també tindran més espai per estacionar: l’Ajuntament crearà 500 places per a bicis i patinets elèctrics a l’entorn de l’estadi. En aquest cas, el cost (50.000 €) anirà a càrrec del consistori.

5,9 M € per endreçar la mobilitat a Montjuïc

Tot plegat forma part del conveni que han acordat el Barça i l’Ajuntament de Barcelona per reforçar i millorar la mobilitat a la muntanya de Montjuïc, coincidint amb el trasllat temporal del club blaugrana a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. L’estiu del 2022, el president del Barça, Joan Laporta, i l’aleshores primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ja van anunciar un pla de xoc de mobilitat cofinançat entre les dues parts.

Aleshores es va dir que el cost del pla pujaria fins als 7,2 M €, però finalment el pressupost previst és de 5,9 M €. El Barça i l’Ajuntament no assumiran les despeses a parts iguals: el club hi aportarà 3,3 M € (el 56 %) mentre que el consistori abonarà 2,6 M € (el 44 %). El conveni signat entre les dues parts detalla quines actuacions inclourà el pla de mobilitat.

En destaquen la construcció d’un carril bici entre la plaça d’Espanya i Miramar (2 M €), la instal·lació de semàfors i senyals de trànsit (1,2 M €), la millora d’itineraris a peu (680.000 €) i la creació d’estacions del Bicing amb el seu manteniment corresponent (488.000 €). El FC Barcelona, a més, finançarà els reforços en el servei de metro, de funicular i de busos llançadora que calgui fer els dies de partit.

El Barça també pagarà els extres de neteja i seguretat

En paral·lel al pla de mobilitat, la direcció del club blaugrana i l’Ajuntament de Barcelona també han pactat que el Barça assumirà les despeses extraordinàries d’altres serveis municipals els dies que jugui a Montjuïc. En aquest sentit, el club preveu desemborsar prop de 16.000 € cada dia de partit per al reforç de neteja, gairebé 700 € per a l’enllumenat públic i uns 770 € més per al manteniment de les àrees enjardinades al voltant de l’estadi.

El FC Barcelona també pagarà el servei extraordinari de la Guàrdia Urbana els dies de partit. Tot i que dependrà del cos determinar quants agents faran falta, el club calcula que, de mitjana, caldran 118 agents per controlar el trànsit i la seguretat a l’entorn de l’Estadi Olímpic Lluís Companys. La prestació de serveis extraordinaris per part de la Guàrdia Urbana oscil·la entre els 59 i els 106 € l’hora per cada agent.