La recuperació del turisme a la ciutat està fent tornar alguns problemes de convivència a l’espai públic al mateix ritme que ho fan els visitants. Entre aquests, per exemple, la conflictivitat entre vianants i bicitaxis, un servei essencialment dirigit als turistes.

Segons la Guàrdia Urbana, els últims mesos s’està incrementant el nombre de denúncies que obren als conductors d’aquests vehicles quan infringeixen les normatives municipals que regulen per on poden circular o on poden estacionar. En aquest sentit, durant el primer trimestre de l’any, la policia local va sancionar 1.009 bicitaxis, dels quals 833 van ser amonestats per haver aparcat en una zona no permesa i 119 per haver circulat per una via no autoritzada.

El fenomen es va accentuar durant la Setmana Santa, quan l‘Ajuntament va trametre fins a 600 denúncies. Una dada estretament lligada a la recuperació del turisme i a l’augment de l’ocupació hotelera a la ciutat. Això suposa que, si se sumen aquests dos períodes del 2022, se superen les 1.600 denúncies als bicitaxis, una dada que s’acosta al balanç del primer semestre de l’any passat.

L’Ajuntament demana la prohibició dels bicitaxis

Aquestes dades sustenten l’ofensiva de l’Ajuntament contra aquesta mena de vehicles, que ja ha demanat a la Generalitat —l’administració competent en el transport de persones— que els prohibeixi. Amb tot, mentre aquest extrem no s’acompleixi, el consistori ha anunciat l’aprovació d’un decret amb el qual regular el trànsit de bicitaxis “en espais concrets” de la ciutat.