El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha viatjat aquest dimarts al matí amb l’AVE, de Madrid a Barcelona, coincidint que fa deu anys del primer viatge.

 

10 anys del primer AVE Barcelona-Madrid

El 20 de febrer del 2008 a les sis del matí va sortir el primer tren AVE de Barcelona en direcció a Madrid. Va arribar vuit minuts abans de l’hora prevista, a les 8.35 h, amb 250 passatgers a bord. L’octubre del 2011 l’alta velocitat va fer un pas endavant. La circulació dels trens en alguns trams va arribar als 300 km/h i es va escurçar així la durada del trajecte 15 minuts.

Des del 2013 el tren encadena cinc anys consecutius de creixements. Aquell any Renfe va decidir rebaixar el preu dels bitllets i encetar una nova política comercial de descomptes i promocions. Amb tot això, l’alta velocitat ha arribat a superar el transport per aire entre Barcelona i Madrid.

El desè aniversari de la connexió amb alta velocitat arriba justament després de l’anunci de Renfe que l’any que ve posarà en marxa un nou servei d’alta velocitat a baix cost. Sota el nom d’EVA i amb el Prat de Llobregat com a centre d’operacions, vol atreure nous segments de la població amb preus fins a un 25 % més baixos respecte a l’AVE.

Perfil del viatger d’AVE

El perfil del client que utilitza l’alta velocitat entre Barcelona i Madrid és d’una persona entre 35 i 44 anys (31 %). La majoria (62,1 %) es desplaça per motius laborals, mentre que un terç ho fa per motius d’oci i familiars. A més, la freqüència mitjana és de 13 viatges l’any.

Segons dades del ministeri de Foment, la valoració global del servei és de 8,23 punts en una escala de 0 a 10. Vuit de cada deu clients recomanen viatjar en AVE si l’usuari s’ha de desplaçar entre Barcelona i Madrid. Els punts millor valorats pels usuaris són la puntualitat, la rapidesa i el confort en el desplaçament, entre d’altres.

25.000 bitllets a 25 euros

Per celebrar el desè aniversari, Renfe oferirà 25.000 bitllets d’AVE a 25 euros per viatjar arreu d’Espanya. La promoció estarà disponible a tot l’estat. Els bitllets es podran comprar només durant el 25 de febrer.