Una brigada de control de plagues s’ha encarregat de retirar un rusc petit —de la mida d’una pilota de tennis— de vespa asiàtica que s’havia instal·lat en un aparcament a l’aire lliure al número 28 del carrer d’Ercilla, al barri del Guinardó. El personal s’ha equipat de dalt a baix amb un vestit que els protegia tot el cos. També s’han cobert la cara amb un casc perquè la picada de l’insecte desprèn un verí que pot provocar pèrdua de visió durant uns minuts. La intervenció ha estat molt breu: primer han tirat un insecticida al rusc i tot seguit l’han tallat. Segons els experts, es tracta d’un rusc primari que es va començar a fer durant la primavera, cap a l’abril.
És una espècie invasora
Aquesta espècie de vespa és invasora i no acostuma a fer el niu a la ciutat, tot i que cada cop s’està adaptant més al medi urbà com a conseqüència del canvi climàtic. Habitualment fa el rusc a tocar dels rius.
Aquest insecte es va començar a veure per primera vegada a Galícia fa quatre anys i l’any passat ja va arribar a Catalunya. A Barcelona se’n va detectar un rusc al barri de Vallbona, i eliminar-lo va requerir la intervenció d’una grua que el va despenjar per poder-lo destruir. Abans, però, se n’havia localitzat un altre als jardins de la UB.
Què cal fer si es detecta un rusc de vespes?
Els experts aconsellen als ciutadans que, si detecten un rusc de vespes en un espai privat, truquin a una empresa de control de plagues i que en cap cas ataquin els insectes amb insecticides comuns. Quan es tracta d’un espai públic, s’ha d’avisar a la Direcció de Protecció dels Animals de Barcelona, a l’àrea d’Ecologia Urbana.
La diferència entre una vespa comuna i una d’asiàtica és el color de la panxa: l’asiàtica la té taronja. La picada que fa, a més, pot travessar la roba i, en casos extrems, la seva fiblada pot provocar la mort en persones al·lèrgiques.