Els veïns de Vallbona i la Guàrdia Urbana —concretament l’equip de policia que patrulla el barri— fa uns dies van localitzar un rusc de vespes asiàtiques. L’estructura estava situada en un arbre a uns 20 metres d’altura, a prop de la llera del Besòs. A partir de la detecció, els vigilants del Patronat de Collserola van comprovar que estava en actiu i per això es van mobilitzar els serveis per procedir-ne a la retirada. La feina s’ha efectuat la nit d’aquest dimecres amb la participació dels Bombers de Barcelona, l’Oficina de Protecció dels Animals de Barcelona (OPAB) i un apicultor especialitzat en la retirada d’aquesta espècie. Es tracta d’una espècie invasora i en aquests casos la competència és de la Generalitat, que delega les tasques de retirada als ajuntaments.

apicultors vespa asiàtica rusc
Foto: Guàrdia Urbana
rusc vespa asiàtica
Foto: Guàrdia Urbana

Una grua per treure el rusc

Com que l’habitacle de les vespes estava a una altura considerable s’ha requerit la intervenció d’una grua. Segons els tècnics, la feina s’havia de realitzar, preferiblement, quan fos de nit i sense pluja. Precisament les precipitacions van ser la causa per la qual la nit de dimarts es va haver d’avortar-ne la retirada.

grua per retirar rusc vespa asiàtica
Foto: Guàrdia Urbana

Larves dins del rusc

Les vespes asiàtiques que habitaven el rusc tenien la mida d’una moneda de 10 cèntims. Els experts han assegurat que l’estructura tenia un nombre important de larves i que haurien acabat amb el naixement d’una cinquantena de vespes reines i l’aparició de més ruscos la primavera que ve.

Foto: Guàrdia Urbana

Aquesta espècie ja s’ha localitzat en diverses ocasions a Barcelona. Al juliol es va retirar el primer rusc detectat a la ciutat. Va ser a un jardí de la UB.

Foto: Guàrdia Urbana