previsió propers dies
Setmana moguda pel que fa al temps. Foto: Ferran Gil

El gener vol acomiadar-se amb nous canvis pel que fa al temps, tot seguint la tònica meteorològica de les darreres setmanes, i en contrapartida a l’estancament atmosfèric dels primers dies del mes.

Dilluns: vent al sud i més neu al nord del país

El pas d’un nou sistema frontal reactivarà la neu al Pirineu, sobretot al vessant nord però, novament, també a la cara sud.

La nevada serà abundant al  sector occidental de la serralada i a Andorra, tot i que també es preveu que pugui afectar punts del Prepirineu i, fins i tot, de forma més anecdòtica, zones altes del nord-est del país: a l’entorn de la serralada Transversal i la Catalunya Central. La cota de neu voltarà els 800 m, per bé que al migdia podria caure més amunt.

El vent evitarà la precipitació al centre i el sud de Catalunya, també a Barcelona. El mestral continuarà bufant fort al sud del país i també al sud del riu Llobregat. A Barcelona es podrien superar els 60 o 70 km/h al matí.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat nombrosos avisos per fortes ventades a l’oest i el sud, també al Barcelonès, i per neu a les comarques del Pirineu i el Prepirineu de cara a dilluns.

Dimarts gris i amb noves precipitacions

Una nova pertorbació atlàntica apuntarà cap al Pirineu de cara a dimarts. Arribarà a darrera hora però aportarà nuvolades bona part de la jornada arreu del territori. La pluja i els plugims s’estendran a partir de la tarda a l’oest, i tornarà a nevar al Pirineu a l’entorn dels 800 o 1.000 metres.

Tarda grisa a Barcelona, amb risc d’algun plugim a darrera hora, i ratxes de vent entre febles i moderades.

Dimecres, ullades de sol i noves ventades

El front de dimarts al vespre enfortirà, un cop més, el vent de mestral cap a l’oest i el sud. També es farà notar al sud de Barcelona, on tornarà a manxar amb ratxes notables. Els núvols es trencaran i la nevada perdrà activitat cap al Pirineu.

El vent perdrà embranzida de cara a dijous, i fins i tot girarà a migjorn i garbí, tot anunciant l’aproximació d’una nova borrasca per divendres.

Forta ventada per la Candelera a l’entorn de Barcelona

Malgrat que encara manquen dies i que aquest pronòstic podria variar, els mapes anuncien el pas d’una altra pertorbació atlàntica de cara a divendres. Els xàfecs curts s’estendran per bona part del país, tornarà a nevar al Pirineu a l’entorn dels 1.000 metres, i s’enfortirà el vent de mestral.

El vent podria bufar amb forta intensitat a l’entorn metropolità de Barcelona i a la mateixa ciutat, amb ratxes superiors als 70 km/h en molts casos.

El vent i el temps hivernal es podrien allargar també de cara al cap de setmana vinent. El dissabte es celebra el dia de la Candelera i, segons la dita, ‘si la Candelera plora el fred és fora, si la Candelera riu el fred és viu’. Si els mapes del temps no canvien, l’ambient hivernal encara podrà durar algunes setmanes més.

Farà gaire fred a Barcelona?

El termòmetre patirà alguns alt i baixos a Barcelona durant la setmana, per bé que, en conjunt, l’ambient serà hivernal i el vent accentuarà la sensació de fred.

Les màximes es mouran entre els 11 i els 15 graus de mitjana i les mínimes, de matinada, entre els 5 i els 8 graus.

A @btveltemps seguirem, com sempre, el minut a minut del temps al llarg de la setmana.