El Montseny nevat des de Viladrau
Neu al Turó Gros d'en Pujol des de Viladrau. Foto: @eliseuvilaclara

El Montseny es va vestir de blanc molt d’hora, a finals d’octubre, tal com ho va fer també bona part del Pirineu i el Prepirineu, on els gruixos van ser realment molt més notables en aquella ocasió, pròxims a un metre en alguns punts de la serralada.

Des d’aleshores, però, la neu havia estat absent al Montseny a causa de la persistència de les altes pressions, un “escut” que evitava l’arribada de fronts o borrasques actives.

Això s’ha acabat, finalment, aquest diumenge a causa del pas d’una borrasca, que s’ha mostrat especialment activa en sectors del litoral i el prelitoral català. La neu he enfarinat Santa Fe del Montseny i ho ha fet en cotes superiors als 1.100 m aproximadament en aquest punt del prelitoral central.

La nevada ha passat de puntetes pel Pirineu aquesta vegada. Només ha deixat enfarinades febles en algunes valls com la Cerdanya, la Vall de Boí o a l’entorn de la Seu d’Urgell, entre d’altres.


A Barcelona la pluja ha caigut de forma continuada al llarg del matí de diumenge i, en alguns barris, hi ha deixat més de 20 litres per metre quadrat.

Setmana de fred i més neu, però sobretot al Pirineu

L’allunyament de la borrasca farà que les precipitacions vagin de baixa clarament diumenge a la tarda. La setmana s’iniciarà encara amb variabilitat i risc d’algun xàfec curt i aïllat dilluns a la tarda en sectors del prelitoral. La cota de neu voltarà els 600 metres.

La neu serà protagonista cap al Pirineu, a totes les cotes, sobretot entre dimarts i dimecres a causa de l’entrada de vent de component nord, l’arribada d’aire molt fred en altura. La nevada serà contundent a prop de la cara nord, on en alguns casos s’hi acumularan més de 50 cm.

La neu, però, també visitarà les valls del sud de la serralada de forma més feble, en alguns casos en forma de rufagades. La neu tenyirà de blanc, probablement, nombroses localitats d’aquest àmbit com Andorra la Vella, el Pont de Suert, Sort, la Seu d’Urgell, Puigcerdà o la Pobla de Lillet, entre d’altres.

Nevarà al Montseny o a Collserola?

De moment no sembla que la neu hagi de sortir gaire de l’àmbit pirinenc, per bé que caldrà seguir la possibilitat que es puguin produir xàfecs de neu aïllats en alguns sectors del l’interior o del nord-est del país a mitjan setmana.

El vent de mestral podria ser notícia a Barcelona i l’entorn metropolità de cara a dimecres, jornada en la qual s’estimen ratxes d’entre 50 i 70 km/h a la capital catalana.

A btveltemps seguirem, com sempre, el minut a minut d’aquest nou episodi de fred intens.