Una petita treva de només unes hores entre les pluges que han caigut fins al migdia d’aquest dilluns (i que ja han superat els 100 litres per metre quadrat) i les que vindrà a partir de la matinada de dimarts, que podria afegir-ne uns altres 100.
Unes hores importants per “fer forat”
L’Agència Catalana de l’Aigua ja fa dies que deixa anar més aigua de la que és normal per tal d’encabir tota l’aigua que pogués caure durant aquest temporal sense afectar excessivament al cabal dels rius en el seu tram més baix.
Entre diumenge 19 i dimecres 22 d’abril es poden incrementar les aportacions als #embassaments de les conques internes de #Catalunya, com a conseqüència de les pluges que els models meteorològics preveuen. En base a aquesta previsió, es faran les següents maniobres. Obrim fil:
— ACA (@aigua_cat) April 17, 2020
De moment, tot i les crescudes importants d’alguns rius, la situació no ha estat especialment complexa, tot i que el pronòstic indica que plourà sobre mullat i tenim els embassaments literalment plens.
Dels que abasteixen Barcelona, gairebé tots superen el 95 % de la seva capacitat total i, en tots els casos, l’Agència Catalana de l’Aigua està deixant anar entre dues i tres vegades més aigua de la que seria normal.
D’aquesta manera, el cabal del Llobregat en sortir de la Baells és d’ 11.22 m³/s, quan el normal seria una mica menys de la meitat. El mateix passa al Ter, on a la sortida de Susqueda/el Pasteral el Ter baixa a gairebé 30 m³/s, tres vegades més del normal.
Tot i les dades, encara queden molt lluny dels màxims del temporal Gloria, que va obligar a desguassar el pantà de Sau fins a més de 1000 m³/s o el Pasteral prop de 500 (avui 30 m³/s).
També s’està regulant el pas d’aigua a l’embassament de Boadella, a l’Empordà, una de les zones on més podria ploure entre dimarts i dimecres.
El Besòs i el Llobregat tornen a la normalitat, però els rius gironins continuen plens
La pluja ha anat de baixa les darreres hores i ha permès tornar a la normalitat al Llobregat i el Besòs, que ahir va multiplicar per 15 el seu cabal i va arribar a baixar a 150 m³/s. Aquest dilluns al migdia baixava ja a 13 m³/s.
El cas del Llobregat és molt semblant, on a l’altura de Sant Joan Despí s’ha passat dels prop de 300 m³/s de diumenge a la tarda als menys de 50 d’aquest dilluns.
Però la situació és encara complicada als rius gironins, on la pluja ha arribat més tard. Molts dels rius feien al migdia d’aquest dilluns el seu pic de cabal de tot l’episodi, amb més de 50 m³/s al curs baix del riu Ter o més de 10 m³/s al (normalment) modest riu Daró.
Plou sobre mullat
Les properes hores s’entreveuen molt importants per l’esdevenir dels esdeveniments de demà i dimecres pel que fa a les possibles afectacions per inundacions.
La gran ploguda de les darreres hores ha deixat un sòl totalment saturat, sense capacitat d’absorbir més aigua i que deriva tot el que pugui caure directament cap als rius, amb la qual cosa el creixement del rius en cas de noves pluges podria ser superior fins i tot amb registres menys abundants.
Però és que, mapes en mà, el pronòstic indica que el que podria arribar entre dimarts i dimecres seria el “plat fort” d’aquest temporal, especialment a Girona i nord de Barcelona.
La tarda de dilluns ens dona una treva, importantíssima i que caldrà aprofitar per intentar encabir tota l’aigua que pugui caure entre dimarts i dimecres. Una feina complicada en tan poc temps i amb un pronòstic que anuncia tanta pluja.