pluja de fang

La pols del desert del Sàhara, ubicat al nord d’Àfrica, serà la protagonista d’aquest cap de setmana i possiblement també durant la setmana vinent a casa nostra, juntament amb la pluja. Els models fa dies que marquen una intrusió de pols sahariana a les capes altes de l’atmosfera. L’arribada d’aquesta pols en suspensió, juntament amb la pluja que també s’anuncia per a aquests pròxims dies, farà que les precipitacions siguin en forma de fang i embrutin els diferents espais de la ciutat.

Aquest dissabte i fins al migdia del diumenge serà quan tindrem la primera situació de pols en suspensió. Aquest primer episodi portarà pols del Sàhara, però amb baixes concentracions. De totes maneres, ja es podrà observar com l’aigua que caurà serà bruta, amb fang, a partir d’aquesta tarda, que serà quan cauran les primeres gotes de pluja.

Però no s’acabarà aquí, ja que els models indiquen que a partir de dilluns al migdia hi haurà una arribada de més pols en suspensió i aquesta vegada amb concentracions força altes, cosa que farà que la pluja, que seguirà caient encara al llarg del dilluns i possiblement fins dimecres, vagi ben carregada de fang. Així doncs, millor estalviar-nos de netejar vidres, terrats i balcons o estendre la roba perquè quedaran novament ben bruts.

El camí des del Sàhara fins a Barcelona

A casa nostra, aquestes intrusions de pols del Sàhara són sobretot habituals durant la primavera i l’estiu. Quan aquest mineral arriba sense pronòstic de pluja, el cel queda enterbolit amb un color marronós. Ara bé, quan també plou, la sorra es barreja amb l’aigua i és quan plou fang, tal com passarà aquests dies vinents.

Però, com arriba fins a Barcelona aquesta pols? Per una banda, cal tenir present que al voltant del Sàhara hi ha una convecció molt forta, uns vents enèrgics que generen turbulències, que atrapen la pols del desert a l’aire. Després, només cal que una borrasca se situï al sud d’Europa o que un anticicló afavoreixin vents de component sud a les capes altes. Aquesta circulació de vents serà la responsable que la pols acabi viatjant des del nord d’Àfrica fins a Catalunya i Europa.

La importància de la pols del Sàhara

Per a algunes persones que arribi pols del desert pot semblar una mala notícia, ja que la qualitat de l’aire es veu reduïda a més de produir pluja de fang que s’ha comentat anteriorment. Però la pols sahariana juga un paper importantíssim sobre els ecosistemes on deixa empremta.

La pols del desert està formada, entre altres partícules, per nutrients com el ferro o el fòsfor, dos ingredients essencials per al desenvolupament de la vida. A casa nostra, els principals beneficiaris en són els boscos, ja que reben una aportació extra de nutrients.

Però el millor exemple d’aquest rol tan important el trobem a l’altra punta del món, al continent americà. Sembla mentida, però la pols del Sàhara arriba fins a Sud-amèrica, a través dels vents alisis, i fertilitza dos dels pulmons més grans que té el planeta Terra: l’Amazones i l’oceà Atlàntic.

Aquesta aportació de nutrients extraordinària és el que ha permès, juntament  amb unes condicions climatològiques molt favorables, la formació de l’Amazones. Sense la pols del desert provinent de l’Àfrica, aquesta enorme selva probablement no existiria. I el mateix cas succeeix al bell mig de l’Atlàntic. Quan aquest mineral va caient sobre l’oceà n’enriqueix les aigües i permet que hi proliferin grans poblacions de fitoplàncton, que vistos des del satèl·lit, conformen extenses taques verdes plenes de vida.