Les pluges podran anar acompanyades de tempesta

Dues pertorbacions són les responsables d’aquesta tongada de precipitacions que tindrà el plat fort aquest dimarts. Aquest episodi de pluges està format per dues situacions diferents. La primera per una baixa algeriana, una depressió que ha arrencat del nord d’Algèria, i que és la que ha provocat les pluges que es van iniciar dissabte i que s’han allargat fins dilluns al vespre, a més de portar pols en suspensió en altura i deixar pluja de fang.

La segona situació vindrà provocada per una segona borrasca situada a l’oest de la península Ibèrica que acabarà col·locant-se al voltant de les Balears. Aquesta borrasca serà la responsable que les pluges a partir de dilluns a la nit i fins dimecres siguin més continuades i abundants, especialment dimarts en sectors de la meitat est del país.

Pluja fins dimecres

El gruix de les precipitacions va començar a caure aquest diumenge. De matinada va anar plovent de manera intermitent, però durant les hores centrals del dia les precipitacions van deixar acumulacions molt destacables, per sobre dels 60 l/m2 en tots els barris. En tot l’episodi i fins aquest dilluns al vespre superava els 100 litrs en alguns punts de Barcelona.

Dimarts, les precipitacions seran més continuades i puntualment moderades i podran allargar-se fins dimecres al matí, tot i que al final tornaran a ser irregulars. En general, l’episodi de pluja podrà deixar quantitats molt destacables en sectors de la costa i del prelitoral central, així com a les comarques gironines, on es podria arribar a acumular fins a  150 l/m2 de manera local. 

A partir de dimecres la situació començarà a millorar, amb uns ruixats que cada cop aniran més a la baixa amb l’obertura d’algunes clarianes. La resta de setmana el temps a Barcelona serà una mica més tranquil, amb ambient assolellat durant el matí i alguns núvols a la tarda a causa dels ruixats que hi haurà a les comarques interiors del país.

Pluja acumulada fins dimecres
Pluja acumulada fins dimecres nit. Font: GFS

Pluja amb fang, alteració marítima i vent

L’episodi de pluja d’aquests dies està marcat també pel fang. A partir de dimarts, alguns models indiquen que seguirà arribant pols del Sàhara, però amb concentracions molt baixes i, barrejada amb pluja abundant, pràcticament no es notarà.

Per altra banda, i com acostuma a passar en aquests episodis en què els vents predominants són de component est i tenen molt recorregut marítim, l’estat de la mar es veurà alterat. Així doncs, entre dimarts i dimecres hi haurà un empitjorament de les aigües costaneres. Finalment, el vent també es veurà intensificat aquests dies amb cops moderats i puntualment forts.

Hi ha, en aquest sentit, diversos avisos de perill del Servei Meteorològic de Catalunya per acumulació de pluja, intensitat i mal estat de la mar.

Pols suspensió per aquest diumenge migdia
Pols suspensió per aquest diumenge migdia. Font: BSC