L’Ajuntament ha activat en fase d’alerta els protocols previstos en el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut de les persones. Mentre no remeti la temperatura per sota del llindar d’alerta, dos dispositius específics treballaran per atendre especialment els col·lectius més vulnerables. Els equips repartiran aigua a les persones sense sostre i les informaran de la possibilitat d’utilitzar espais climatitzats durant les hores de més calor.

Els professionals alertaran també els serveis d’emergències mèdiques en cas de detectar alguna persona en situació de risc pels efectes de la calor. Per evitar que els col·lectius més vulnerables hagin de sortir al carrer en les hores de més calor, s’activen mesures com ara el repartiment d’àpats, ventiladors o atenció a domicili.

Activar la fase d’alerta suposa intensificar les mesures d’informació i seguiment de col·lectius vulnerables que l’Ajuntament activa de manera ordinària entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Durant aquest període s’ofereix també un servei telefònic permanent (900 70 30 30) i es fa difusió dels possibles efectes d’una onada de calor i de recomanacions per prevenir-los.

Tancar les persianes de les finestres on toca el sol, obrir finestres durant la nit per refrescar la casa i refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua són algunes de les instruccions quan som a casa. En cas de sortir al carrer cal evitar el sol directe, portar aigua i beure sovint i limitar l’activitat física durant les hores de més calor.

Màxima superior als 33 graus

Dijous ha estat el dia més calorós del present estiu al centre de Barcelona. El termòmetre del Servei Meteorològic de Catalunya de l’estació del Raval ha assolit una marca de 33,5 ºC, el registre més elevat del present estiu, i el més alt des del 5 d’agost del 2017, jornada en la qual es van anotar 34,5 ºC. A la Zona Universitària la temperatura s’ha enfilat fins als 33,4 ºC, una dècima menys que dimecres, 25 de juliol.

Mapa de màximes de Barcelona
Temperatura màxima de dijous, 26 de juliol

La calor intensa, habitual en plena canícula de l’estiu, ens acompanyarà uns quants dies més, tot i que es preveu que baixi de forma transitòria de cara a dissabte.

De moment els mapes no entreveuen cap descens apreciable del termòmetre ni a curt ni a mitjà termini.