Mapa de mínimes de Barcelona
Temperatura mínima de dijous 2 d'agost

Fa dies que costa passar la nit i dormir bé a Barcelona. L’episodi d’altes temperatures ha implicat que les darreres nits fossin tòrrides, és a dir, que el termòmetre no baixés dels 25 graus a la majoria de barris de la ciutat. La calor, combinada amb l’elevada humitat, fa que sigui un veritable repte poder arribar a conciliar el son sense l’ajuda d’aire condicionat.

La matinada de dijous, però,  ha estat extraordinàriament càlida. El termòmetre no ha baixat de 28 ºC a l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya instal·lada al barri del Raval. Es tracta de la temperatura nocturna més elevada anotada des que es va instal·lar aquesta estació automàtica, ara fa 12 anys.

En Sergi Corral, l’observador meteorològic de Sant Andreu, ha anotat una mínima de 27,1 ºC, la més alta que ha enregistrat mai, com a mínim des del 2005, quan va instal·lar l’estació meteorològica.

Ciutat Vella no ha estat l’únic barri de la ciutat on el mercuri no ha davallat dels 28 graus: a l’Eixample han anotat una mínima de 28,4 ºC, a Gràcia 28,3 ºC o a l’observatori de betevé, al Poblenou, la mínima ha estat de 28, 1ºC.

En el conjunt de la ciutat les temperatures mínimes nocturnes s’han mogut entre els 26 i els 28 graus. L‘Observatori Fabra la nit també ha estat tòrrida, la mínima ha estat de 25,3 ºC. Caldria recular fins al 7 de juliol del 2015 per trobar una temperatura nocturna més elevada que la d’aquest dijous.

Previsió poc optimista a curt termini

El termòmetre ja no apujarà més de dia els pròxims dies, però fins dilluns o dimarts no es preveu que comenci a recular l’onada de calor.

Malauradament, les pròximes nits encara seran complicades, amb valors que es mouran novament entre 25 i 28 graus a la majoria de districtes de la ciutat. La presència d’alguns núvols prims entre divendres i el cap de setmana, en hores nocturnes, dificultarà encara més el refredament nocturn.

Els mapes del temps anuncien un lleuger descens del termòmetre, també de nit, a partir de principis de la setmana vinent.

La temperatura es podria normalitzar de cara al cap de setmana vinent, a l’entorn de l’11 d’agost.

Com combatre la calor nocturna?

El ventilador és un aliat per alleugerir la sensació de calor i xafogor, sempre amb el requeriment que la temperatura de l’aire es trobi per sota dels 33 graus. La seva eficàcia, però, minva si la humitat ambiental és gaire elevada.