Imatge del termòmetre
Temperatura a mig metre de profunditat a Barcelona

La calor extrema dels darrers dies també s’està fent notar a la capa superficial del mar. A l’observació que ha realitzat @btveltemps divendres 3 d’agost al migdia s’ha anotat un valor  a l’entorn de 26 ºC a la punta de l’espigó de la Mar Bella. Es tracta d’un registre aproximadament un grau superior a la mitjana per aquesta època de l’any.

Paral·lelament, el termòmetre emplaçat en una boia a la bocana del Port de Barcelona, propietat de Puertos del Estado, enregistrava un valor de 27 ºC a la mateixa hora.

Les altes temperatures dels últims dies i la manca d’onatge estan afavorint que la capa més superficial del mar s’estigui escalfant de forma notable. Els pròxims dies és probable que continuï guanyant temperatura, un fet que caldrà seguir atentament per si s’arribés a assolir algun rècord de temperatura.

27,6 ºC: rècord de temperatura l’any 2017

Diego Lázaro és un referent quan es parla de la temperatura de l’aigua del mar a Barcelona. Aquest observador va començar a prendre el pols de la temperatura marina l’any 2006. Les mesures les realitza setmanalment a la Barceloneta.

El dia 4 d’agost del 2017, justament el dia de més calor de l’any passat a Barcelona, la capa superficial del mar també va batre el seu rècord anual, i fins i tot absolut de la sèrie iniciada l’any 2006, amb una marca de 27,6 ºC, un valor més propi del Carib que no pas del Mediterrani.

La darrera mesura d’aquest observador va ser de 24,6 ºC el 28 de juliol. Caldrà veure si la pròxima mesura ha variat també notablement.