Gràfica de temperatura i precipitació de l'Observatori Fabra
Resum del juliol a l'Observatori Fabra. Font: Observatori Fabra

Malgrat les altes temperatures dels últims dies del juliol i la sensació que ha fet molta calor, el d’enguany no ha estat, ni de bon tros, el juliol més càlid que han viscut els barcelonins.

Gairebé dos graus per sota el juliol més càlid

A l‘Observatori Fabra la temperatura mitjana enguany ha estat de 25,3 ºC, +1,4 ºC per damunt la mitjana del període de referència 1981-2010.

El juliol més calorós que ha viscut mai l’Observatori Fabra va ser el del 2006, any en què la temperatura mitjana va ser de 27,1 ºC, seguit del 2003 (26,1 ºC), el 2015 (25,9 ºc) o el 1921 (25,8 ºc).

La temperatura més alta del mes la vam anotar, curiosament, el darrer dia de juliol, amb una marca de 33,6 ºC.

Més pluja de l’habitual a la part alta de la ciutat

Pel que fa a la precipitació, cal destacar que les tempestes han fet que el setè mes de l’any hagi estat un 225 % més plujós de l’habitual a l’Observatori Fabra. En total, s’han comptabilitzat 51,5 litres per metre quadrat, un valor obtingut en tan sols tres dies de precipitació. La tempesta del dia 16 de juliol va ser-ne la responsable principal. A Collserola i a la part alta de Barcelona ha plogut força més del normal per les dates, un fet que no ha estat general en el conjunt de la ciutat, on les tempestes van ser menys generoses.

El juliol a la resta del país

El Servei Meteorològic de Catalunya ha fet públic l’informe relatiu al mes de juliol en el conjunt del territori, en què el qualifica de càlid, especialment al prelitoral i a la serra de l’Albera, però normal a les parts més elevades del Pirineu.

El Meteocat destaca que ha estat sec al Prepirineu occidental, en àmplies zones del prelitoral, de la costa Daurada i del Maresme. El qualifica de molt sec a la conca del Francolí i el Garraf.

El balanç climàtic ressalta, d’altra banda, que ha estat plujós o molt plujós a la conurbació de Barcelona, el Prepirineu oriental, els Pirineus, a la plana de Lleida i al massís dels Ports.

La calor i la sequera marcaran els primers deu dies del mes

De moment la calor intensa continuarà entre nosaltres de cara als pròxims dies. El termòmetre tocarà sostre entre dijous i divendres i, malgrat que podrà recular lleugerament a partir de la setmana vinent, els mapes continuen sense indicar cap descens notable de la temperatura a mitjà termini.

De pluja se’n veurà ben poca els propers dies a Barcelona, per bé que entre dissabte al vespre i diumenge no es descarta algun ruixat a la ciutat.