L’anticicló que abraça bona part del continent europeu impulsa vents de llevant i gregal cap a la costa catalana en el primer temporal marítim de la tardor.

El vent és moderat. Aquest dimecres ha bufat amb ratxes de més de 50 km/h a la ciutat i puntualment ha fregat els 60, sobretot a la bocana sud de la ciutat, al front marítim i també a Collserola, a la zona de l’Observatori Fabra.

No és un vent especialment importat, però sí suficientment fort i amb prou recorregut sobre el mar com per provocar forta maror i maregassa a tota la costa. Les onades han arribat als 2’5 metres.

La Generalitat ha activat en fase d’alerta el pla Ventcat entre el migdia del dia 25 fins a la mitjanit del dia 26 de setembre.  El pla Procicat per fort onatge es manté fins les 8 del matí del 27 de setembre. Es recorda que amb l’activació d’aquest pla cal seguir unes recomanacions per fort onatge. Molta precaució, per tant, si practiqueu esports nàutics o si penseu gaudir de la bonança anant a la platja, pel mal estat del mar.

Alerta municipal pel temporal

L’Ajuntament també ha pres mesures davant el temporal marítim. Ha activat el pla bàsic d’Emergències Municipals en fase d’alerta pel mal estat de la mar. Normalment s’activa amb onades de més de 2’5 metres. En aquest cas s’ha activat per la freqüència i la força de les ones.

El pla recomana extremar les precaucions i evitar accedir a les platges i als espigons. La Guàrdia Urbana s’ha desplegat pel litoral barceloní i ha barrat l’accés dels espais més perillosos. Durant aquest dimecres, alguns banyistes no han fet cas de les banderes vermelles. Els socorristes han recorregut la costa recordant el perill de l’onatge a les persones que eren dins l’aigua.

El pronòstic indica que dijous la situació es normalitzarà. El temporal marítim remetrà tot i només quedarà la mar de fons i ressaca. La previsió per als propers dies és de sol, temperatures altes i, com a molt, alguns núvols baixos sense conseqüències.

El proper canvi de temps podria arribar el dilluns 1 d’octubre cap a la tarda o el vespre.