sortida de sol dijous 28 octubre
sortida de sol de dijous a Barcelona. Una de les darreres que hem pogut gaudir per la presència de núvols. Foto: Alfons Puertas

Aquest dissabte era el dia amb l’albada més tardana de tot l’any i dels darrers 11 anys. Ni en els dies més foscos d’hivern el sol surt tan tard per l’horitzó. La pluja i els núvols han accentuat encara més aquesta sensació de foscor matinal.

Els núvols i la pluja d’aquest dissabte han impedit veure l’albada. Foto: @xavicabopapiol

El canvi d’horari, la clau

El sol sortia avui a les 8.20 h a Barcelona, el dia que més tard ho fa de tot l’any. I més tard que totes les sortides de sol possibles des de l’octubre d’un llunyà 2010, quan també amb el canvi d’horari el sol va sortir a les 8.20 h, igual que avui.

El fet que el canvi d’horari sigui sempre el darrer diumenge de cada octubre fa que els anys que coincideix amb el darrer dia del mes siguin els que aconsegueixin aquesta albada tan tardana.

Els dies més foscos de l’hivern, la sortida de sol és un parell de minuts abans que aquest dissabte. Així, a principis de gener, l’albada més tardana és al voltant de les 8.17 o les 8.18 h, un pèl abans que avui.

La propera vegada, el 2032

Així doncs, per trobar l’albada següent, excepcionalment tardana, hauríem d’anar a buscar el canvi d’horari següent que coincidís amb els darrers dies de l’octubre.

I així, suposant que es manté el canvi d’horari actual, trobaríem que no seria fins a l’octubre del 2032 que el sol tornaria a sortir a les 8.20 h.

Sense el canvi d’horari, fosc fins ben passades les 9 h

Cal recordar també que, si no es fa el canvi d’horari, els matins es continuarien escurçant i l’albada dels dies més foscos d’hivern no seria fins a les 9.17 h.

Sobre la taula, l’etern debat. Horari d’estiu o horari d’hivern? Per una banda, la voluntat de molta gent d’aprofitar la llum solar a la tarda. Per una altra, els experts que recomanen que el nostre horari hauria de ser el d’hivern. Debat obert.