El batec de la ciutat va recuperant lentament el seu pols habitual i es nota també en el soroll sísmic, que comença a registrar valors propers als que teníem prèviament al coronavirus. Tot i això, encara no hem recuperat del tot la normalitat.
Lenta pujada des de finals d’abril
Amb el decret de l’estat d’alarma, el soroll sísmic (que detecta el moviment del sòl d’origen natural, marees, vent o pressió atmosfèrica, així com també el soroll d’origen antròpic, és a dir, el que està directament relacionat amb el grau d’activitat de les persones) va veure un descens de prop del 50 % per, precisament, la manca d’activitat antròpica.
El nivell de soroll sismic a la Zona universitaria de Barcelona va retornant lentament als valors habituals @ICTJA_CSIC pic.twitter.com/a5cz7JYw2S
— Jordi Diaz Cusi (@JDiazCusi) July 2, 2020
Però amb el desconfinament això ha anat canviant i lentament el soroll sísmic ha tornat a pujar. Tal com es pot veure al gràfic que ha penjat a Twitter en Jordi Diaz Cusi, sismòleg de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del Centre Superior d’Investigacions Científiques (ICJTA-CSIC).
Va ser a principis d’abril quan el soroll sísmic va ser menor a Barcelona, segons aquesta estació sísmica situada a la Zona Universitària de Barcelona. A partir d’aleshores, i amb el progressiu desconfinament, l’activitat humana ha anat tornant lentament a una teòrica normalitat, fins assolir els nivells més alts abans de l’estat d’alarma aquests darrers dies, tot i que encara sense arribar als valors previs a la crisi de la covid-19.
Lentament la ciutat torna al seu batec usual, tot i que, de moment, només lleugerament per sobre del que ho feia durant el darrer Nadal (a l’esquerra del gràfic).
La disminució d’aquest soroll sísmic ha estat la causant, entre d’altres, que durant el confinament es poguessin apreciar d’una manera força clara alguns sismes relativament llunyans.