anomalia de temperatura al setembre al món
Font: Copernicus /C3S /ECMWF

El Servei per al Canvi Climàtic de Copèrnicus ha emès el seu informe mensual de temperatura d’aquest mes de setembre. La temperatura ha tornat a assolir un rècord històric tant a Europa com a la resta del món i sobta especialment l’anomalia a escala planetària, mai vista i que supera molt sobradament el rècord anterior, del setembre del 2020.

Gairebé 1 ºC més que la mitjana i mig grau més que el rècord

Les dades de temperatura no deixen de sorprendre’ns. El registre de temperatura mitjana a escala mundial d’aquest setembre queda 0,93 ºC per sobre respecte del que seria habitual. Pot semblar poc, però parlar d’una anomalia de gairebé 1ºC a escala planetària és un fet molt remarcable i sense precedents fins a aquest setembre del 2023.

La temperatura mitjana ha estat tan elevada que se supera en mig grau el rècord anterior. Mig grau més respecte d’un rècord absolut, que pot semblar igualment poc, però que és una autèntica barbaritat si entenem que es tracta no d’un fet regional sinó d’una dada mundial.

La dada del setembre queda, segons informa el Servei per al Canvi Climàtic de Copèrnicus, 1,75ºC per sobre de l’època preindustrial (1850-1900), una època que serveix de referència per a establir els llindars de canvi climàtic i que no haurien de superar, en anomalia, els 1,5 ºC.

El mateix ha passat a escala continental. A Europa el setembre del 2023 ha estat més de 2,5 ºC superior a la que seria habitual i el setembre del 2023 és també ja el més càlid registrat mai, superant en més d’1 ºC l’antic rècord, també del setembre del 2020. Un altre despropòsit pel que fa al clima.

2023 apunta cap a rècord anual

Però setembre no ha estat pas l’excepció d’aquest 2023. Si no canvia gaire i el darrer trimestre corregeix l’anomalia, el 2023 passarà a ser, amb molta probabilitat, l’any més càlid registrat mai al món.

A hores d’ara, els dos mesos més càlids des que hi ha registres són el juliol i l’agost del 2023, però tenim juny del 2023, ubicat entre els 10 primers llocs, i el setembre entre els 20 primers dels més càlids registrats al tot el planeta.

Amb aquestes dades, tot fa pensar que el 2023 tornarà a superar el rècord de temperatura mitjana anual.

L’aigua dels oceans, també desfasadíssima

Paral·lelament, la temperatura de l’aigua dels oceans està marcant sistemàticament rècords històrics de temperatura des de finals de març.

Mai hi havia hagut uns oceans tan càlids, un fet del tot excepcional que supera qualsevol dada anterior de manera clara. L’agost i el setembre del 2023 són, en aquest ordre, els mesos amb l’aigua del mar més càlida registrats mai.

El planeta fa anys que avisa. El canvi climàtic no és futur. És present.