aigua del mar i platja

Les altes temperatures de les darreres jornades acabaran deixant un setembre 2023 extraordinàriament càlid, tant pel que fa a la temperatura mitjana de l’aire com també pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar, que encara aquests dies es mou al voltant dels 25 ºC.

L’aigua del mar, com a mitjans de juliol

La situació enquistada d’aquests dies, juntament amb una mar encalmada i un règim de vents fluix de sud i garbí, han comportat que l’aigua del mar a Barcelona hagi tornat a remuntar després del descens brusc de mitjans de mes associat a les pluges, tempestes i entrada de vent de nord.

L’aigua del mar a Barcelona marca encara aquesta setmana valors molt propers als 25 ºC i tot fa pensar que aquesta inèrcia càlida la continuarem arrossegant fins entrat el mes d’octubre.

Així, els 24,4 ºC que ha mesurat en Diego Lázaro dijous 28 de setembre a Barcelona, serien una temperatura molt més pròpia de mitjans de juliol, quan la mitjana dels darrers 18 anys se situa en 24,5 ºC, amb dades del Diego Lázaro, que pren la temperatura de l’aigua del mar setmanalment des de l’any 2006.

Se supera en una mica més d’un grau la temperatura mitjana d’aquestes dates.

L’aigua del mar del setembre entrarà al podi

A falta de la dada definitiva, la mitjana de la temperatura de l’aigua del mar del mes de setembre quedarà amb molta probabilitat en una meritòria segona posició, just després del rècord de l’any passat, que va tenir una temperatura mitjana de gairebé 26 ºC.

Si no hi ha cap contratemps, la temperatura mitjana de l’aigua del mar aquest mes de setembre superarà de nou els 25 ºC i quedarà en 25,2 ºC, una dada només superada pels 25,9 ºC de l’any passat. Setembre haurà fet, un altre cop, més d’agost que no pas de setembre, tant en superfície com pel que fa a l’aigua del mar.

El Mediterrani continua molt calent

La situació continua, termomètricament parlant, molt viciada al Mediterrani.

Gairebé tot el mar té una temperatura actual superior a la que seria habitual, amb anomalies que, en alguns casos, superen els 2 o 3 ºC.

font: Fundació de la Comunitat Valenciana Centro d’Estudis Ambientals del Mediterrani – CEAM-UMH

Només el mar Jònic té uns valors de temperatura relativament normals per a aquestes dates. En aquest cas, la tempesta Daniel, que va deixar potents i històrics aiguats a Grècia i Líbia, n’és en gran part la causant d’aquest refredament local que deixa aquella zona amb una temperatura força habitual per a aquestes dates.

L’aigua del mar bat rècords al món des de fa sis mesos

La situació no és exclusiva de la costa mediterrània i, de fet, a escala planetària, fa més de mig any que la temperatura de l’aigua dels mars i oceans marca sistemàticament rècords històrics, fet que posa en alerta molts científics davant les possibles conseqüències que pugui tenir un escalfament tan anòmal i tan perllongat en el temps.

El fenomen d’El Niño en potencia aquesta anomalia mundial, però no justifica en si mateix la superació sistemàtica de rècords de temperatura de l’aigua dels oceans.

font: climatereanalyzer.org

Aquesta pujada de la temperatura porta, entre d’altres, més energia davant possibles episodis d’aiguats, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. La temperatura de l’aigua del mar no és en sí un indicador d’aiguats, però sí un potenciador si es donen les condicions necessàries.