Aquest dimarts ha sigut Sant Pau ermità i Sant Maür, dos dels tres sants barbuts que, tradicionalment, assenyalen la setmana més freda de l’any. El tercer és Sant Antoni, el dia 17.

Segons els mapes del temps no serà aquesta setmana la més freda de l’hivern, sinó que haurem d’esperar a dimarts i dimecres de la setmana vinent, el 22 i 23 de gener, per a una possible entrada d’aire molt fred.

Marxen l’anticicló i l’estabilitat atmosfèrica

Fa molts dies que predomina l’ambient anticiclònic a casa nostra. Això explica que s’acumulin tants dies sense pluja a la ciutat. Segons els pronòstics meteorològics, la situació canviarà durant les properes hores, ja que l’anticicló de les Açores baixarà de latitud respecte a aquestes darreres setmanes i tornarà a la posició habitual. Això permetrà l’arribada d’alguns fronts, encara que poc actius.

Entre dijous i la matinada de divendres esperem ens afecti la cua d’un front, provinent del nord-oest, que podrà deixar ruixats i plugims en punts del litoral i prelitoral central. Potser també algunes nevades als Pirineus, sobretot al vessant nord.

Previsió dels mapes isobàrics de Met Office per a dijous,17 de gener

Diumenge podrà arribar un segon sistema frontal i, igual que l’anterior, podrà deixar pluges poc intenses a la ciutat.

En referència a la temperatura hi haurà una reculada clara, amb valors que es mouran entre els 6 i els 13 ºC durant el proper cap de setmana.

Més fred i nevades a cotes baixes la setmana vinent?

A tants dies vista és difícil parlar de cota de neu, però els mapes del temps insisteixen en la possibilitat que ens afecti una massa d’aire polar marítima.

Mapa de temperatura prevista, a més de 5000 metres d’alçària, per al dia 22

El moviment de l’anticicló de les Açores cap a l’oest i la formació d’una pertorbació, entorn a les illes britàniques, en facilitaria l’apropament fins a casa nostra. Es tracta d’un fred intens i també humit, a diferència del que ens va afectar entre el 10 i 12 de gener.

A @btveltemps seguirem l’evolució dels mapes del temps i si es confirma la possibilitat de veure neu a cotes més baixes de les habituals, especialment entre el 22 i el 23 de gener.