imatge de la Cerdanya
Aspecte actual de la Cerdanya. Foto: Jordi Queralt @meteopuigcerda

Fa setmanes que no plou de forma general, més de tres setmanes en el cas de Barcelona. L’anticicló, pràcticament inamovible des de mitjans de desembre, ha allunyat de Catalunya les borrasques i els fronts actius que van sovintejar a principis de tardor.

El Pirineu va rebre un paquet impressionant de neu, històric per les dates, abans de Tots Sants. Des d’aleshores, sobretot al sud de la serralada, les nevades van ser més modestes i concentrades a cotes més altes. La tardor es va acabar amb bons gruixos a l’alta muntanya, però el fenomen de la inversió tèrmica ha anat reduint gradualment el mantell nival a la serralada.

La neu actualment s’acumula de forma més generosa a prop de la cara nord, gràcies sobretot a la nevada recent dels dies 10 i 11 de gener. La imatge del satèl·lit Terra de la NASA en mostra la distribució aquest dissabte, 12 de gener.

Imatge satèl·Lit (NASA)
Imatge del satèl·lit Terra (NASA) el 12 de gener del 2019. La neu es concentra al nord.

La neu és present sobretot al nord del Pirineu, a la cara nord i en zones d’influència, però es força més escassa cap a la cara sud i sobretot el Prepirineu, en àmbits com el Port del Comte, el Cadí, la Tosa d’Alp o les serres de Montgrony i de Cavallera, aquestes dues cap al Ripollès.

Ara fa set anys, l’any 2012, a tall d’exemple, la situació era francament pitjor a aquestes altures de l’hivern. La imatge del satèl·lit del dia 17 de gener d’aquell any mostra que la neu era gairebé absent del tot al Prepirineu i que només n’hi havia a prop del vessant atlàntic de la serralada.

satèl·lit NASA any 2012
Imatge del satèl·lit Terra (NASA) el 17 de gener del 2012.

La neu no va visitar el Prepirineu fins a finals de març d’aquell any, coincidint amb l’arribada de la primavera, tot i les baixes temperatures i la gran onada d’aire fred siberiana de la primera quinzena del mes de febrer, la més intensa i que va deixar les temperatures més baixes des del 1985 al Pirineu i en d’altres punts de Catalunya.

Imatge Serra del Cadí
Aspecte de la serra del Cadí el dia 13 de gener del 2012. Foto: M. Cascante

Possible canvi d’escenari a finals de gener

Els mapes del temps comencen a entreveure llum al final del túnel. De moment, a curt termini, no s’esperen novetats importants. La setmana s’iniciarà amb suavitat tèrmica als migdies i predomini de l’ambient assolellat, tot i la presència d’alguns núvols baixos de cara a dimarts i dimecres.

El pas d’un front dijous podria afavorir algun xàfec a l’entorn de la costa Central i les comarques gironines, i també deixaria una mica de neu al Pirineu, sobretot a prop de la cara nord. Entre divendres i el cap de setmana, un nou front, podria reactivar la nevada al Pirineu.

Més enllà, els mapes comencen a insinuar força moviment d’aquí a 8 o 10 dies a causa del pas de borrasques actives i l’arribada d’aire fred en altura. Aquest pronòstic, però, cal agafar-lo de moment “amb pinces” a causa de la baixa fiabilitat dels models a llarg termini.

A @btveltemps seguirem, com sempre, minut a minut l’evolució dels models meteorològics de cara als propers dies.