incendis barcelona prevencio 2019

Bombers de Barcelona i Guàrdia Urbana treballen conjuntament als entorns de Collserola quan s’acosta l’època d’estiu. L’objectiu és preparar el terreny i millorar les condicions de la muntanya per tal de prevenir el risc d’incendis els mesos més calorosos. A més, la vigilància de la zona forestal és molt important perquè el nombre de visitants es dispara i consegüentment, el risc d’incendi.

Aquest dimarts 11 de juny, els Bombers activen la campanya forestal d’estiu, que es mantindrà fins a mitjans de setembre. El dispositiu controla tres zones de cobertura a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal: Parc de Vallvidrera, de la Vall d’Hebron i de l’Eixample i el de Sant Andreu.

Mapa Collserola

En concret, els Bombers treballaran en la identificació i comprovació de l’estat dels camins, i revisaran els hidrants d’incendi que hi ha a la zona, per confirmar que funcionin correctament.

La Guàrdia Urbana incrementa els contactes amb els veïns dels districtes de muntanya amb la finalitat d’evitar incendis provocats i fer tasques de prevenció, i garantir el cobriment adequat de tota la zona de Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Augmenten les intervencions dels Bombers el 2018

L’estiu de l’any 2018 es van produir 13 incendis a l’entorn del Parc de Collserola que van afectar 22 hectàrees. A més, durant tot l’any, han augmentat més d’un 8 % el nombre d’intervencions realitzades pels Bombers.

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments va fer un total de 20.053 intervencions, de les quals, més de 4.000 en incendis o explosions. D’aquestes, la meitat es van realitzar en edificis.

Un estiu sec i calorós seria una mala notícia

L’hivern i l’inici de la primavera han estat molt secs al litoral central i també a Barcelona. El primer quadrimestre del 2019 va ser el més sec des del 1914 a l’Observatori Fabra on només va caure un 30 % de la pluja que tocaria. El maig, per contra, va ser clarament plujós, amb gairebé el doble del que és habitual (109 litres per metre quadrat). Això ha fet augmentar el volum vegetal que de cara a l’estiu és susceptible d’assecar-se i convertir-se en combustible.

Per això, la pluja dels pròxims dies i la previsió de calor moderada al juny és clau. També s’ha de tenir l’ull posat en els mesos de juliol i agost, tradicionalment secs al Mediterrani. De fet, el juliol és el mes més sec de l’any a Barcelona, de mitjana només cauen 24 litres.

Els mapes estacionals, però, no són del tot desfavorables. Els models de l’agència nord-americana NOAA anuncien que el juliol i l’agost podrien registrar temperatures habituals a Barcelona i precipitacions que igualarien la mitjana de juliol i la superarien en el cas de l’agost.