Saps que la revetlla de Sant Joan és protagonista a moltes de les grans pel·lícules del cinema? Et fem una llista perquè, si ho vols, visquis el solstici de l’estiu 2019 i la revetlla de Sant Joan d’aquest any amb una bona pel·lícula ambientada en aquesta època de l’any. El nostre especialista en cinema, Manel Carrasco, ens porta un conjunt de pel·lícules amb festes paganes i bruixeria.

‘Somni d’una nit d’estiu’

Max Reinhardt, 1935

Aquest clàssic de William Shakespeare ens parla del solstici d’estiu, que es porta celebrant des d’abans dels romans i que tenen com a motiu central el foc, ja sigui en forma de petards o en forma de fogueres. L’excusa perfecte per parlar de pel·lícules que tracten ritus pagans.

‘The Wicker Man’

Robin Hardy, 1973

Aquest pel·lícula ens explica la història de Summerisle, una illa de la costa britànica on hi viu un culte que adora a la natura com una deessa antiga. Allà hi viatja un policia a la recerca d’una nena desapareguda, i comença un dels films clàssics del terror britànic dels 70, que és també un musical i que es basa en antics rituals pagans que se suposa que feien les tribus dels celtes fa mil·lennis.

‘El màgic d’Oz’

Victor Flemming, 1939

Parlar de ritus pagans vol dir parlar de les bruixes i no hi ha pel·lícula que hagi representat millor al col·lectiu com aquesta pel·lícula de l’any 1939 basada en el llibre clàssic de L. Frank Baum. Al film hi trobem la bruixa del oest representada amb tota la indumentària clàssica pròpia de les bruixes: barret de pic, roba negra, escombra. Una recordada interpretació de Margaret Hamilton que va patir serioses ferides durant el rodatge d’una de les escenes més recordades de la pel·lícula.

‘Häxan: La brujería a través de los tiempos’

Benjamin Christensen, 1922

Clàssic del cinema mut suec dels anys vint, Häxan volia ser una mena de documental sobre el que ha suposat la bruixeria a través del temps. Es basava en un tractat del segle XV que es diu ‘Maleus Maleficarum’, i que bàsicament ensenyava com caçar i matar bruixes. La pel·lícula va estar censurada a molts països per la seva crueltat i per ser molt explícita.

‘El Viyi’

Georgi Kropachyov i Konstantin Ershov, 1967

Adaptació d’un conte de Nikolai Gogol el film explica la història d’un seminarista que mata una bruixa i que després es veu obligat a vetllar el seu cadàver durant tres nits. Va ser la primera pel·lícula de terror de la Unió Soviètica que durant cinquanta anys no en va tenir-ne cap. Terror i altres gèneres que es barregen en aquest film que parla del conflicte entre fe i materialisme, de la cobdícia i de les supersticions camperoles.

‘Suspiria’

Dario Argento, 1977

Clàssic del terror italià i de la cinematografia de Dario Argento i amb banda sonora de ‘Goblin’ que ens trasllada a una escola de ballarines a Alemanya als 70, on hi passen coses estranyes. Aquesta és la primera part de la trilogia delle strehe, la trilogia de les bruixes d’Argento. Un cop més, com ja vèiem a ‘Haxan’, parla de la bruixeria com a clan, com a família, un aspecte que va destacar també la versió que va fer Luca Guadagnino al 2018.

‘El projecte de la bruixa de Blair’

Daniel Myrick i Eduardo Sánchez, 1999

Aquesta pel·lícula dels anys noranta proposava la idea de que totes les imatges que s’hi veien eren reals. El film, ens parla de la història de tres joves cineastes entren en un bosc per rodar un documental sobre bruixeria i descobreixen que, efectivament, a aquell bosc es produeixen ritus de bruixeria. Aquesta pel·lícula representa els elements dels rituals pagans, aquí representats en figures humanes fetes amb branques d’arbre.

‘Dies Irae’

Carl Theodor Dreyer, 1943

La lluita contra la bruixeria no deixava de ser una eina de control social i masclista i ho podem veure en aquest clàssic del cinema de Carl Theodor Dreyer, un dels grans mestres del setè art danès, que explica la història d’un pastor protestant que es casa amb una dona més jove. Ambientada al segle XVI, el pastor es dedica a perseguir bruixes, i una anciana acusa la seva dona de ser-ne una. És en aquest punt en que es desenvolupa el drama d’aquest film que Dreyer va rodar durant la ocupació nazi del seu país i que sovint s’ha llegit en clau de crítica contra el règim de Hitler. El que també queda clar és que Dreyer es mostra crític amb com la intolerància religiosa ofega els sentiments amorosos d’una parella i, en última instància, a la dona.

‘El general Witchfinder’

Michael Reeves, 1968

Film britànic i de terror dels anys vuitanta on Vincent Price interpreta magistralment un advocat que es dedica a perseguir bruixes i a aplicar-les una terrible tortura que provocava que les dones acusades de bruixeria sempre fossin trobades culpables. Ens trobem davant d’un personatges oportunista i sàdic que gaudeix amb el poder que imposa a les acusades que normalment son dones que desitja. Un film que mostra a les suposades bruixes com a víctimes de la moral masclista.

‘The Love Witch’

Anna Biller, 2016

‘The Love Witch’ explica la història d’una bruixa que, en uns EUA molt technicolor, busca l’amor amb les seves pòcimes. Amb aquest relat, Anna Biller, una cineasta feminista molt interessant, critica les construccions masclistes que fan que la dona busqui l’amor ideal, forjant-li unes fantasies amatòries molt més terrorífiques que qualsevol bruixeria.