pluja tempestes catalunya juny restes borrasca oscar

La inestabilitat farà una altra revifada a principis de setmana amb l’arribada del que va ser en el seu moment la borrasca Oscar, anomenada fa tot just una setmana per l’AEMET. La borrasca en si s’ha diluït i ha perdut la nomenclatura, però les seves restes podran comportar un episodi més general de xàfecs i tempestes.

Ens arribarà en forma d’un embossament d’aire fred

Així doncs, aquestes escorrialles del que va ser Oscar, arribaran a Catalunya i Barcelona en forma d’un embossament d’aire fred, amb un caire molt semblant al que tindria una depressió aïllada en nivells alts (DANA), però sense arribar a ser-ho.

Abans no arribi, els ruixats quedaran concentrats de nou al prelitoral cap a l’interior aquest dilluns, en un calc del que ha anat passant els darrers dies. Però a partir d’aleshores, s’obriran un seguit de “finestres” en què les tempestes podran arribar també a la costa.

L’aire fred, al centre de la península aquest dimarts

Dimarts, les tempestes més generals

L’embossament d’aire fred anirà avançant des de l’oest de la península a partir del vespre de dilluns i ens afectarà d’una manera més directa entre dimarts i dimecres, però especialment dimarts.

Dependrà de la seva trajectòria final que els ruixats i tempestes puguin ser més o menys generals i abraçar més comarques, però ara com ara els mapes apunten amb una probabilitat elevada que dimarts és un dels dies clau i, probablement, el dia en què la pluja sigui més general i abundant.

El radi d’influència directa d’aquest solc associat a les restes de la borrasca Oscar serà petit, però els mapes són força unànims i aposten per un dimarts tempestuós a moltes comarques de l’interior i muntanya. Però, i a la costa?

Els moments per veure pluja a Barcelona i la costa

El cas de Barcelona i la costa mostra més incerteses. Tot i això, trobem fins a tres “finestres” en què podríem veure ploure i fins i tot amb intensitat.

La primera arribaria durant la matinada de dimarts, quan s’intueix la possible formació de xàfecs a la costa abans de l’arribada de l’embossament d’aire fred. A hores d’ara s’entreveu una probabilitat més elevada a la Costa Daurada, però és probable que puguin arribar també a la costa de Barcelona i fins i tot en alguns trams de la Costa Brava.

Dimarts podria donar una treva costanera durant bona part del dia. Continuarien les tempestes generals a l’interior, però la circulació de sud-oest en altura no seria molt favorable per veure pluja al litoral. I tot i això, no se’n descarten.

Del vespre de dimarts a la matinada de dimecres

El segon moment per veure ploure a Barcelona i la costa arribaria al final del dia d’aquest dimarts. El solc ens estaria tot just creuant i, amb això, els vents en altura haurien de canviar de sud-oest a nord i nord-oest, cosa que faria que les tempestes de l’interior poguessin viatjar cap a la costa.

Així, entre el vespre de dimarts i la matinada de dimecres s’obriria un altre forat en què la pluja podria visitar diversos trams de la costa, Barcelona inclosa.

Malgrat tot, com us hem dit abans, es tracta d’una situació que encara té molts matisos per definir i que podrien alterar aquest pronòstic. Ara com ara, però, els models apunten en aquesta direcció d’una manera força evident.

La tarda de dimecres: el dia després

La tercera “finestra” que s’obre per poder veure pluja a Barcelona i la costa seria dimecres a la tarda. L’aire fred haurà marxat, però quedarà la clàssica inestabilitat de tarda del dia després acompanyada de vent de nord en altura.

Això afavoriria que els xàfecs que es puguin formar al prelitoral i el nord-est puguin viatjar directament cap a la costa, molt especialment entre el sud de la Costa Brava i el nord de la costa tarragonina, on arribarien entrada la tarda.

L’estiu de debò ja truca a la porta

Falten encara uns dies i encara hi haurà una mica de ball de bastons en aquest pronòstic. El cert, però, és que més enllà es comença a entreveure ja el primer període més o menys dilatat d’estabilitat i de temperatures altes.

L’ambient primaveral i els ruixats de tarda que ens han acompanyat des de finals d’abril gairebé sense interrupcions podrien fer ja una aturada per recordar-nos que l’estiu és aquí. La calor i l’estabilitat podrien ser els dominadors un cop passin les restes de la borrasca Oscar. L’estiu de debò, truca a la porta.