Font: Met Office

Aquest diumenge, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha batejat amb el nom d’Oscar la borrasca que s’aprofundirà a l’Atlàntic a principis d’aquesta setmana i que afectarà les illes Açores, les Canàries i la península Ibèrica. Quins efectes tindrà a Catalunya la borrasca Oscar?

Les tongades extenses de tempestes de tarda tenen els dies comptats. Aquesta ratxa de pluges en comarques interiors anirà minvant a principis de setmana a mesura que l’aire fred en altura vagi de baixa, per l’acostament de la borrasca Oscar.

Aquest és un dels titulars de la situació meteorològica que s’espera per a la primera setmana sencera del mes de juny. L’altre és la calor, que s’accentuarà de manera progressiva.

Xàfecs de tarda al prelitoral fins dimarts

Fins dimarts es repetiran els ruixats i tempestes de tarda a l’interior de la regió metropolitana i de la resta de Catalunya. Ara bé, aquesta dinàmica de pluges diàries, però de distribució irregular, té data de caducitat.

Tot indica que l’aire fred que aquestes jornades hi havia en altura, fet que afavoria la formació de grans nuvolades, s’allunyarà. Per tant, les opcions de pluja aniran minvant.

Previsió de pluja a Barcelona (gràfica de dalt) i a Vic (gràfica de baix). Font: model IFS/ECMWF

Dimecres i dijous seran els dies més plàcids. És poc probable que s’acabin produint ruixats al prelitoral. Sí que n’hi haurà alguns als Pirineus i als Prepirineus, però seran aïllats i no gaire intensos.

Més endavant podria repuntar la inestabilitat amb xàfecs de tarda en àrees interiors.

Temperatura a l’alça, però sense extrems

El vent de component sud que bufarà a la part davantera de la borrasca Oscar impulsarà cap a casa nostra una massa d’aire més càlid que no pas la que ens està afectant aquests dies. Això portarà la temperatura a situar-se per sobre del que marca la mitjana.

A més, el vent de llevant i xaloc en superfície donarà pas al migjorn i al garbí, que de per si solen portar un ambient més suau a Barcelona. Tot plegat implicarà un ascens progressiu de la temperatura arreu.

A Barcelona l’ascens del termòmetre es notarà a partir de dimarts. De matinada no patirà gaire variacions i en general rondarà entre els 17 i els 19 graus. En canvi, la màxima sí que s’enfilarà més que aquests dies i fàcilment se situarà per sobre dels 25 graus a la majoria de barris. En alguns racons es podrà arribar als 27 graus.

Cap a l’interior, la calor diürna es farà notar més que no pas a la façana costanera. La temperatura màxima es mourà entre els 25 i els 30 graus, també al prelitoral. A les àrees més càlides del país, com el pla de Lleida, hi haurà indrets on se superaran els 30 graus. Calor marcada, però sense extrems.

De moment, tot i haver començat l’estiu des del punt de vista climàtic, no hi ha cap episodi de calor intensa amb interès de visitar-nos a curt ni a mitjà termini, a diferència de l’any passat.