calor juliol Barcelona
foto: Alfons Puertas

Que a l’estiu ha de fer calor és un fet que no nega ningú i que és del tot evident. Ara bé, és correcte afirmar que és normal que faci la calor que fa? Com ha canviat la distribució de dies de calor intensa a Barcelona?

Passar dels 30 ºC, de poc freqüent a molt recurrent

La realitat és que passar dels 30 ºC era un fet no gaire habitual a Barcelona fins fa no gaire dècades. Fins ben entrada la dècada dels 70 del segle passat, els 30 ºC se superaven en dies comptats. Així ho indiquen les dades centenàries de l’Observatori Fabra.

Tant és així que fins al 1980 la mitjana anual de dies amb 30 ºC o més se situava només en 10, i amb un augment força modest al llarg del temps. En canvi, des de l’any 1981 fins a l’actualitat aquests dies amb molta calor s’han multiplicat per tres, i se situen en prop de 30 per al període 1981-2022 i en gairebé 35 dies anuals amb màximes per sobre dels 30 ºC per al segle XXI.

Del total de 1829 màximes superiors als 30 ºC que hi ha a l’Observatori Fabra des de l’any 1914, un 42 % (765) estan concentrades al segle XXI i gairebé la meitat (900), en els darrers 30 anys. Això en una sèrie que té ja gairebé 110 anys d’història.

Els 30 ºC ja toquen amb més facilitat al maig i octubre

Passar dels 30 ºC ha deixat de ser un fenomen estrany a ser habitual a l’estiu i, a més a més, els 30 ºC també es produeixen amb més recurrència al maig i l’octubre, un fet gairebé extraordinari en el segle XX però que s’ha repetit en diversos anys del present segle XXI.

Només cinc dies de maig i un d’octubre del segle XX superen els 30 ºC de màxima mentre que aquesta dada puja a nou i sis dies respectivament per als darrers 22 anys. De sis dies en 86 anys a 15 dies en 22.

Dos de cada tres dies amb 35 ºC o més són del segle XXI

Si pugem el llindar fins als 35 ºC, un fet poc comú a Barcelona, veurem com una majoria de dies amb aquest registre s’han donat estrictament al segle XXI i, molt especialment, concentrats als recordadíssims estius del 2003 i 2022, que sumen un total de 23 dies i que corresponen a un terç del total de la sèrie.

L’escalfament és una evidència tant a les màximes com a les mínimes i les nits tropicals també són cada cop més freqüents i duradores.

De fet, els dies d’estiu amb mínimes de 20 ºC o menys comencen a ser molt poc habituals i van associades, en la majoria de casos, al pas de tempestes potents.