arriba moment fer canvi armari estiu 2024

Aquest dimarts s’ha assolit el pic màxim de la calorada que estem vivint al conjunt de Catalunya. Si ens fixem en els registres de temperatura de Barcelona, és cert que no són res de l’altre món, però a l’interior el termòmetre s’ha disparat.

Els 32 o 33 ºC de màxima de Barcelona d’aquest dimarts queden lluny d’altres jornades de calor extrema que hem tingut en estius anteriors. En canvi, a les comarques de Ponent el termòmetre s’ha enfilat fins a sobrepassar la marca dels 40 ºC. Aquesta diferència ha estat fruit de la marinada, la brisa diürna típica dels mesos de primavera i estiu que regula la temperatura.

La xafogor a la costa, el tret diferencial

En comparació amb altres calorades la temperatura a la façana costanera i a bona part del prelitoral no ha estat desmesurada, ni de bon tros. La temperatura màxima d’aquest dimarts a Barcelona s’ha mogut entre els 29 graus dels barris marítims i propers al riu Besòs fins als 33 de l’Observatori Fabra i de la Zona Universitària.

En el cas de l’Observatori Fabra, el registre d’avui ha estat el més elevat del que va d’estiu, però queda lluny de cap rècord. Ara bé, l’elevada humitat, en conjunció amb aquests valors de temperatura, ha fet que la sensació de xafogor hagi estat molt acusada.

Com que l’aire és humit, la suor que genera el nostre cos per refredar-nos no es pot evaporar. Això fa que notem una calor enganxosa i desagradable. Per contra, a l’interior del país, tot i que el termòmetre ha arribat a marcar entre cinc i set graus més, la baixa humitat permet que la suor s’evapori i el cos es pugui refredar. Per aquesta raó la calor és més suportable.

Per sobre dels 40 graus a Ponent i en valls dels Prepirineus

L’epicentre d’aquesta calorada han estat, sense cap mena de dubte, les comarques de Ponent i fins i tot de l’Alt Pirineu i Aran. A molts punts de l’interior del país s’han superat els 35 graus, però hi ha hagut indrets on el termòmetre n’ha marcat més de 40.

Poblacions com Organyà (l’Alt Urgell) i Lleida han arribat als 41 graus de màxima. Han superat els 40 graus, encara que per poques dècimes, a Alcarràs (el Segrià), a Castellnou de Seana (el Pla d’Urgell) i a Baldomar (la Noguera), i a Tremp s’hi han acostat.

També en valls dels Pirineus el termòmetre s’ha disparat. A Das, a la Cerdanya, s’ha arribat als 37 graus de màxima, mentre que a la capital aranesa el mercuri ha pujat fins als 36 graus.