raig anticrepuscular
Imatge del raig anticrepuscular vist des de Lloret de Mar. Font: Marta Hereu

Aquest dimarts el dia es va acomiadar amb una imatge ben bonica i que a més d’un va deixar bocabadat i ben intrigat per aquest curiós fenomen òptic. Així va ser com un raig anticrepuscular va il·luminar el cel durant la posta de sol. Aquest fenomen òptic es va poder observar des de molts punts de les comarques del nord-est, especialment a les gironines, però també en sectors del nord de la costa central.

Durant el capvespre, es va poder veure un feix de llum que a la vegada projectava una ombra que s’allargava mar endins i es perdia en l’horitzó. El responsable d’aquest fenomen òptic van ser els núvols tempestuosos que es van desenvolupar als Pirineus i als Prepirineus i que, durant la posta de sol, van projectar l’ombra en direcció cap a l’est.

Què són els raigs anticrepusculars?

Els raigs anticrepusculars són molt semblants als raigs crepusculars. Mentre que aquests últims divergeixen a l’horitzó, els raigs anticrepusculars tendeixen a convergir a un punt oposat del sol. De fet però, tan sols es tracta d’una il·lusió òptica, ja que els raigs anticrepusculars són gairebé paral·lels, malgrat que la convergència aparent és al punt de fuga a l’infinit.

Una altra diferència aparent és que els raigs crepusculars són generalment molt més brillants que els raigs anticrepusculars. Això es deu que en els raigs crepusculars, vistos des del mateix lloc del cel, la llum atmosfèrica es dispersa i els fa més visibles.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a