platja barcelona
Foto: Xavi Calvo

Al final de l’hivern és habitual que acumulem poca vitamina D i, aquest 2020, s’hi suma l’efecte del confinament, que ha dificultat l’adaptació progressiva de la pell a la radiació solar. Alguns epxerts en dermatologia recorden la necessitat de protegir-se i evitar les hores de màxima activitat solar.

Els raigs solars d’aquests dies tenen la mateixa agressivitat que el d’un dia de ple estiu i el Servei Meteorològic de Catalunya preveu raigs ultraviolats de 9 durant aquesta setmana. És a dir, valors molt alts que fan necessari l’ús de protecció solar a la pell, a poder ser, per sobre del factor 50.

Maig i abril, mesos clau per augmentar la melanina

Normalment, els mesos de maig i abril són mesos que serveixen per augmentar la melanina de la pell, que és un pigment fosc que hi ha a algunes cèl·lules del cos i que proporciona color, no només a la pell, sinó també als ulls i els cabells. Aquest any, durant el confinament, molt probablement no s’ha pogut produir aquest augment de melanina que serveix per protegir-la dels raigs ultraviolats i que durant l’estiu poden ser superiors a 10.

La doctora Eulàlia Baselga, de l’Hospital Sant Joan de Déu, recorda la importància d’evitar les hores de màxima radiació solar, és a dir, entre el migdia i mitja tarda, així com la necessitat de protegir-nos amb fotoprotectors adequats, especialment infants i gent gran.

A banda de les cremes solars, Baselga també recomana l’ús de fotoprotectors orals, alguns dels quals contenen vitamina D, molt beneficiosa després del confinament, especialment si no hem tingut accés a jardins, terrasses o balcons, ja que la gran part d’aquesta vitamina l’obtenim del sol.

La doctora afirma que els nivells de vitamina D segurament són més baixos que altres anys, a la majoria de la població que ha estat confinada, i amb aquest aportament vitamínic ens podrem protegir les mucoses i evitar constipats. Igual que els fotoprotectors cutanis, els orals també es poden comprar a les farmàcies i sense recepta mèdica.

Per a una millor transpiració cutània es recomana també l’ús de roba fresca, transpirable i clara.

Protecció a la cara per l’ús de mascaretes

Les mascaretes són obligatòries per a tota la població major de sis anys. Amb l’arribada de la calor, l’oclusió de la pell pot empitjorar alguns casos d’acne. Baselga aconsella tenir una bona higiene de la cara, és a dir, rentar-se bé amb aigua i sabó, així com canviar sovint de mascareta per evitar que aquesta acumuli greix, procedent de la suor.