Sergi González, amb la seva tesi.

Sergi González, sabadellenc de naixement i barceloní d’adopció, on viu fa vuit anys, ambientòleg i doctor en físiques per la Universitat de Barcelona i meteoròleg de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha guanyat el Premi Sant Jordi 2020 que atorga la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans.

Premi per la seva tesi doctoral

El premi li ha estat donat per la seva tesi doctoral Precipitacions i circulacions mesoescalars en zones d’orografia complexa.

Entre els fenòmens que ha descrit, Sergi González ens n’explica un de ben barceloní: un corrent de densitat atrapat a la costa. Es tracta, segons ens explica en Sergi, d’un canvi sobtat de vent que arriba en forma de gregal (vent del nord-est) i que s’accelera notablement quan interacciona amb l’orografia de la costa gràcies a l’orografia de les muntanyes del litoral.

Es tracta d’un fenomen que se sabia que existia però que s’ha descrit per primer cop en aquesta tesi i que, segons ens diu el mateix Sergi, equivaldria a una espècie de petita galerna del cantàbric a petita escala.

Aquest fenomen és especialment important per a l’aeroport del Prat i es dona especialment quan hi ha tramuntana a l’Empordà i el vent gira al nord-est resseguint la costa catalana fins a Barcelona.

Estudi també d’alta muntanya

Però no només ha estudiat el fenomen associat a aquest canvi sobtat de vent a Barcelona.

En la seva tesi també hi ha un ampli estudi microfísic del que passa a alta muntanya. En un projecte en què han participat també l’AEMET, el Meteocat i fins i tot Météo-France s’ha descrit com varia la precipitació en altura i què és el que els passa a un floc de neu o una gota d’aigua quan es desfan.

D’aquesta manera, es podran entendre millor els processos físics que interactuen en alta muntanya.

Viatges a l’Antàrtida

Sergi González ha col·laborat també com a investigador científic a l’Antàrtida, on ha anat diverses temporades. La seva tasca allà era elaborar els pronòstics per tal que es poguessin administrar la logística i les diverses activitats científiques programades i perquè que es poguessin desenvolupar en condicions de seguretat, evitant el mal temps i les situacions de perill.