Una palmera caiguda pel vent, el desembre de 2019

Protecció civil ha activat en prealerta el pla Ventcat per les fortes ventades que poden afectar divendres a bona part de Catalunya, inclosa la ciutat de Barcelona.

Vent procedent de la descàrrega d’aire fred

L’entrada d’aire fred potent prevista per divendres

serà l’encarregada de propiciar aquest primer episodi important de vent de la tardor i que ens endinsarà durant unes hores en un ambient més propi del novembre que del setembre.

El vent, de mestral, podrà bufar amb molta força a bona part del centre i sud del territori i també a ponent i el Pirineu, amb cops que podran superar els 70 km/h.

Ratxes de vent màximes previstes fins divendres al migdia pel model AROME. font: Meteociel

Malgrat tot, caldrà estar alerta a aquesta situació, atès que alguns models apunten la possibilitat que es puguin superar els 80 km/h a la mateixa Barcelona i els 90-100 km/h en alguns punts del sud de la regió metropolitana i la Catalunya central, sobretot en zones més enlairades.

L’episodi s’allargarà durant bona part de divendres, però anirà clarament de baixa la nit de divendres a dissabte, que es presenta especialment freda tenint en compte que som encara a finals de setembre.

Consells pel vent

  • Retirar testos de façanes i terrasses: poden caure i provocar un accident.
  • Tancar portes i finestres de l’habitatge.
  • Parar atenció a les motocicletes aparcades: hi ha el risc que es tombin.
  • Allunyar-se de grues, panells, arbres i murs inestables.
  • Recollir la roba dels estenedors per evitar accidents.
  • Extremar precaucions en les activitats a l’aire lliure i les zones arbrades. Es preveuen ratxes de vent de fins a 100 km/h.