Aquest dijous, 4 de maig, al voltant de les 10 del matí, s’ha presentat la primera imatge obtinguda amb el satèl·lit MTGI1, el primer dels satèl·lits Meteosat de tercera generació que es va llançar a mitjans del mes de desembre del 2022. En un acte per via telemàtica, l’Agència Espacial Europea (ESA) ha mostrat la primera captura que ha fet aquest satèl·lit geoestacionari que es troba a 36.000 km de la Terra.

Què s’hi veu, a la imatge?

La imatge ha estat obtinguda pel primer satèl·lit Meteosat de tercera generació que es va posar en òrbita uns mesos enrere. La imatge està centrada al punt on es creuen el meridià de Greenwich i l’Equador, al golf de Guinea.

Aquesta fotografia es va prendre el 18 de març a les 12.50 h, en una jornada sense núvols a bona part d’Europa, també a Catalunya i al conjunt de la península Ibèrica.

D’entre els fenòmens que més destaquen a la imatge hi ha, per una banda, la neu que hi havia als Alps. D’altra banda, al sud-oest de les illes Canàries s’hi poden veure vòrtexs de Von Kármán, unes estructures de núvols en forma de remolí formades a redós de les illes a causa dels vents alisis.

La tercera generació Meteosat

Actualment per a la vigilància i predicció del temps s’utilitzen els satèl·lits Meteosat de segona generació (MSG). El primer de MSG es va posar en òrbita el 28 d’agost del 2002, ja fa més de 20 anys.

El desembre del 2022 es va fer el llançament del primer dels nous Meteosat, els de tercera generació. Aquest sistema de satèl·lits proporcionarà informació de l’estat de l’atmosfera amb una major resolució i freqüència respecte al que es disposa actualment. Una de les novetats és que s’obtindran dades de llamps directament.

Tot plegat suposarà una millora molt notable de cara a la previsió i el seguiment meteorològics.