meteosat tercera generació
Font: ESA

Aquest dimarts, 13 de desembre, es va dur a terme l’enlairament d’un coet Ariane 5 amb el primer satèl·lit de la tercera generació Meteosat. Es va fer a les 21.30 h des de la Guaiana Francesa.

El que es va enlairar dimarts és el primer dels sis satèl·lits que conformaran la nova missió conjunta de l’Agència Espacial Europea (ESA) i de l’Organització Europea per a l’Explotació de Satèl·lits Meteorològics (Eumetsat). Els satèl·lits de tercera generació proveiran de dades per a la detecció i predicció de tempestes violentes de ràpid desenvolupament, per a la previsió meteorològica i per al monitoratge del clima.

Es tracta de satèl·lits geoestacionaris

Els satèl·lits Meteosat són geoestacionaris. Això vol dir que sempre es troben sobre el mateix punt de la superfície de la Terra, és a dir, que orbiten seguint la rotació del nostre planeta. D’aquesta manera és possible obtenint informació de la mateixa àrea de manera continuada.

Concretament es troben 36.000 km per sobre de la superfície terrestre, just sobre l’equador i a 0 graus de longitud.

Quines novetats incorporen?

La tercera generació Meteosat augmentarà la resolució i la freqüència amb què s’obtenen dades respecte a la segona generació. Un cop el sistema de sis satèl·lits estigui complet, d’una banda hi haurà una exploració cada 10 minuts dels continents europeu i africà, i una altra cada dos minuts i mig només d’Europa. De l’altra, es farà una exploració cada 60 minuts de tot el disc terrestre.

Una de les novetats és que s’obtindran dades de llamps directament. També és destacable que s’estreuran perfils verticals de temperatura i humitat cada 30 minuts a Europa. Totes aquestes eines suposaran un salt endavant de cara a millorar la previsió i el seguiment meteorològics.