quan comença estiu 2021
Foto: Àngel Galán

La primavera meteorològica entrarà el proper u de març

. Tot i que encara falten nou dies per acabar l’hivern meteorològic (1 de desembre a 29 de febrer) ja podem avançar sense por d’equivocar-nos que passarà a la història com un hivern sense hivern, un hivern extraordinàriament càlid en concordança amb el que anunciaven fa mesos els models estacionals.

En aquest sentit, les dades són esfereïdores i més de la meitat de nits d’aquest hivern han estat més pròpies del març o de l’abril que d’un mes hivernal qualsevol.

I arriba ara la primavera, i els models tampoc no porten bones notícies en aquest sentit. Mapes en mà, serà també càlida o molt càlida tant en territori català com continental.

Una primavera amb temperatures molt per sobre del que tocaria

Ni el model Europeu (ECMWF) ni l’Americà (NOAA) ofereixen gaires dubtes en aquest sentit. La primavera, seguint la tònica dels darrers mesos, serà càlida o molt càlida a tot el continent, sense excepcions.

Anomalia de temperatura per al període març-abril-juny. font: ECMWF

En còmput trimestral, el model europeu pronostica registres propers a 1 ºC de desviació positiva respecte de la mitjana a Catalunya i de més d’1 ºC al centre de la península Ibèrica. La situació no millora tampoc a escala continental, on els països de l’Est i Rússia hi tornen a aparèixer com a anomalies màximes.

El model europeu apunta en aquest sentit que aquesta primavera entrarà dins del 33 % de les més càlides registrades a Catalunya amb una probabilitat superior al 60 %. 

Anomalia de temperatura per al període març-abril-maig. Font: NOAA

Sense pràcticament diferències importants, el pronòstic del model americà vaticina exactament el mateix escenari: una primavera molt càlida, tant a la península com al continent europeu.

Anomalia de temperatura per al mes de març. Font: NOAA

De fet, si desgranem el trimestre i ho analitzem per mesos, el model americà insinua que serà el mes de març el més càlid (comparativament) dels tres que comprenen la primavera meteorològica.

Enguany només una petita zona de l’Atlàntic i alguns llocs puntuals del pròxim Orient podrien gaudir d’una primavera més fresca del que és habitual.

I la pluja?

Els models estacionals en aquest sentit han fallat les seves previsions inicials, que apuntaven un hivern sec. La llevantada del desembre i el temporal Gloria han comportat un hivern que serà en còmput general molt plujós a Barcelona, però gràcies a aquests dos episodis.

La primavera, segons els models estacionals, serà normal o fins i tot un pèl més plujosa del que seria normal. Així ho indiquen tant el model europeu com l’americà, que en aquest cas tampoc no difereixen gaire l’un de l’altre en el seu pronòstic pel que fa a les precipitacions.

Anomalia de precipitacions per al període març-abril-maig. Font: ECMWF

 

Anomalia de precipitacions per al període març-abril-maig. Font: NOAA

Al final, la meteorologia ens dirà si el que ens diuen els models estacionals ara s’acaben complint. La fiabilitat no és encara un dels seus punts més forts però no deixa de ser simptomàtic que, especialment en el cas de les temperatures, cada vegada sigui més difícil trobar tonalitats blaves (més fred del normal) als mapes que elaboren tant la NOAA com l’ECMWF.

 

 

 

 

Comparteix a: