La pluja va arribar dissabte al vespre amb una tongada de ruixats que van ser més forts i continuats diumenge i també dimarts. Les previsions meteorològiques auguren que la pluja anirà a la baixa a partir d’aquest dimecres al matí. En alguns casos, les quantitats acumulades són molt abundants i, juntament amb el desgel en cotes altes, podrien complicar les conques fluvials i els embassaments, que en molts casos ja es troben ben plens.
Davant les pluges abundants sobretot a les comarques de Girona, @aigua_cat està duent a terme maniobres en alguns embassaments
Alerta #INUNCAT #Protecciocivil https://t.co/woOzMaFg3e
— Protecció civil (@emergenciescat) April 21, 2020
Pluja per sobre dels 200 l/m2
L’episodi de precipitació es va iniciar dissabte al vespre i ha estat format per diverses borrasques. La primera, la que va afectar-nos dissabte, era una depressió que va arrencar del nord d’Algèria i va portar la pluja intensa de diumenge i dilluns.
L’arribada d’aquesta pertorbació va provocar que el riu Besòs entrés en fase d’inundació diumenge a la tarda. Dilluns va continuar plovent, però de manera més modesta, un fet que va afavorir la normalització del cabal dels rius Besòs i Llobregat.
La gestació d’una nova borrasca dimarts al migdia està implicant precipitacions abundants. La pluja més forta va caure entre la tarda i el vespre de dimarts i ha afectat sobretot el litoral, el prelitoral i l’interior de les comarques gironines. A la ciutat de Barcelona, per exemple, han caigut més de 80 l/m2 només durant la jornada de dimarts i en el total de l’episodi ja se’n sumen més de 200 l/m2. El vent de llevant i gregal i la mala mar també han estat notícia i ho seguiran sent de cara a les immediates hores, malgrat la precipitació ja va de baixa.
Quin és el cabal actual dels rius?
Aquest dimecres a les 8 h, el cabal del riu Besòs a la desembocadura (Santa Coloma) era de 122 m3/s . La reactivació de la pluja a partir del migdia de dimarts, al litoral i prelitoral central, va fer augmentar el volum d’aigua de manera notable al llarg de la tarda i el vespre i es manté força alt també aquest dimecres al matí. Concretament, és 24 vegades el seu cabal habitual.
El del Llobregat, a la mateixa hora, té un cabal de 406 m3/s a prop de la desembocadura (Sant Joan Despí). És una mica inferior al cabal de la nit, quan ha arribat a superar els 500 m3/s. Malgrat això, el cabal actual és 45 vegades el seu cabal habitual.
La pluja ha anat perdent empenta a partir del vespre de dimarts, però caldrà estar molt pendents del nivell dels rius i del cabal durant les pròximes hores.
Desgel en cotes altes
Aquesta tongada de pluja arriba acompanyada d’una massa d’aire càlida a les capes altes i mitjanes de l’atmosfera. Sense aire fred, la cota de neu ha estat pels núvols, superior als 2.000 metres. Això facilita que tota l’aigua caiguda per sota d’aquesta cota ha estat en forma de pluja i provocarà que es fongui la neu acumulada en aquestes cotes.
El desgel tindrà efectes força directes al Pirineu oriental, que és el que ha rebut més aigua de la serralada. En aquests punts les acumulacions d’aigua de dimarts són superiors als 100 l/m2 i als 200 l/m2 en tot l’episodi. Així doncs, davant aquestes acumulacions importants d’aigua, i juntament amb tot el desgel que provoqui la pluja, podria haver-hi crescudes destacables dels rius, que ja aquesta època acostumen a anar amb força aigua pel mateix desgel primaveral.
Embassaments ben plens
Els embassaments són una eina imprescindible a l’hora de regular els cabals dels rius i evitar, en la majoria dels casos, importants riuades, ja que n’esmorteixen les crescudes. Però, per aturar l’augment sobtat del cabal, aquestes preses i embassaments han de poder absorbir aquesta aportació extra d’aigua que els arriba, i actualment molts dels que es troben a les conques internes de Catalunya estan ben plens. Ara els embassaments que abasteixen d’aigua la ciutat es troben a un 93 % de capacitat. Fa un any tenien 10 punts percentuals menys.
Vist aquest augment del cabal dels rius a la part alta, els pantans i embassaments fa dies que s’han vist obligats a obrir comportes de manera esglaonada per poder absorbir, més endavant, tota l’aigua provinent de la pluja i del desgel.
En episodis com el que es presenta aquests dies, aquestes maniobres es duen a terme per prevenir situacions crítiques i evitar ensurts més importants provocats per les crescudes sobtades de les conques fluvials i amb els pantans i embassaments pràcticament al màxim de capacitat.
A la #presa de #Darnius #Boadella es triplicarà, de manera esglaonada, el cabal de sortida, passant dels 350 l/s a 1 m3/s. pic.twitter.com/Vnh3DNBRpZ
— ACA (@aigua_cat) April 17, 2020
Pel que fa al sistema #Ter, des de la presa del #Pasteral es passarà dels 14 als 28 m3/s de manera esglaonada i en increments de 2 m3/s. pic.twitter.com/GYVXlIpmCS
— ACA (@aigua_cat) April 17, 2020
El cabal Llobregat-tram final- és molt superior a l’habitual i pot afectar punts baixos i de creuament de la llera i parcel·les rústiques o zones properes a riu. @aigua_cat continua aplicant els desembassaments planificats davant l’episodi pluges a les diferents conques regulades pic.twitter.com/fR7uTdj9Tk
— ACA (@aigua_cat) April 19, 2020