Impressionant imatge del Meteosat. Un front de milers de quilòmetres de longitud cobria el Mediterrani. Font: Eumetsat

La borrasca responsable de les precipitacions de les darreres hores ens ha tornat a regalar una imatge aèria realment espectacular, molt poc habitual.

La fotografia de dimarts, 21 d’abril, al migdia presa des del Meteosat —satèl·lit situat a la vertical del golf de Guinea i a 36.000 quilòmetres d’altura— mostrava una gran pertorbació emplaçada damunt del Mediterrani. La borrasca impulsava nuvolades cap a l’est, les responsables dels ruixats que afectaven Catalunya a aquelles hores. El més sorprenent era l’extensió: des de l’Iran fins a Espanya i França!

 

Mapa isobàric i de precipitació prevista pel model GFS dilluns a les 18 h. Font: Wxcharts.com

La borrasca mediterrània s’ha vist alimentada dimarts per una nova borrasca procedent de Portugal, la qual s’acompanyava d’un embossament d’aire fred en altura. En realitat la seva aproximació dimarts a la matinada ha afavorit la formació d’una tercera pertorbació emplaçada a la vertical de les Balears, la responsable de la llevantada que ens afecta a hores d’ara i que s’allargarà fins dimecres a la matinada.

Mapa isobàric i de precipitació prevista pel model GFS dimarts, 21, a les 15 h. Font: Wxcharts.com

El vent humit i càlid de llevant i xaloc impulsat per aquesta nova pertorbació, combinat amb l’aire fred en altura, implicarà que les precipitacions puguin deixar registres molt notables, superiors a 100 litres en 24 hores, amb valors acumulats d’entre 200 i 250 litres a Barcelona. La borrasca es retirarà dimecres de bon matí, un fet que afavorirà que les precipitacions desapareguin abans del migdia.