81 avisos

als Bombers de Barcelona en dues hores. És la conseqüència de les fortes pluges d’aquest dijous a la tarda. En poc més d’una hora, el cos d’emergències ha fet una una vintena de sortides, entre les quals una per la caiguda d’un llamp al carrer de Mallorca. S’ha desprès part d’una façana, però no hi ha hagut ferits ni grans afectacions.

Pedres despreses de la façana

Després de l’episodi del matí, la pluja intensa s’ha reactivat aquest dijous a la tarda. Fins les sis, s’havien acumulat 130 litres a Sant Gervasi, 110 a l’Observatori Fabra o 105 a betevé. Al conjunt de la ciutat, s’han superat els 1.000 l/m2 de precipitació durant el 2018, la quantitat d’aigua més important caiguda a la ciutat des de 1971.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”El riu Llobregat, desbordat com no ho havia fet en anys” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/medi-ambient/riu-llobregat-desborda-pluja-novembre/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La intensitat de la tempesta ha obligat a l’Ajuntament a activar en fase d’alerta el Pla municipal d’emergència per insuficiència drenant. Les pluges han tornat a afectar la zona del Raval, on, tot i que no s’han vist grans acumulacions d’aigua als carrers, hi ha comerços que s’han inundat per tercera vegada aquest any. L’aigua també ha entrat a la comissaria de la Guàrdia Urbana de l’Eixample.

Comissaria de la Guàrdia Urbana del districte de l'Eixample inundada per l'aiguat del 15 de novembre

Altres equipaments que han quedat impracticables per la pluja són la pista del Bàsquet Roser, que ha deixat 25 equips sense poder entrenar-se, i el Pavelló de l’Estació del Nord, on el club informa que aquest cap de setmana s’hauran d’anul·lar com a mínim 10 partits. A la part alta de la ciutat, ha caigut un arbre de grans dimensions, que ha quedat estès a la vorera de la Via Augusta, davant del Departament d’Ensenyament.

Arbre caigut a la Via Augusta

El subministrament d’electricitat s’ha vist afectat a Sant Martí. Segons ha confirmat Endesa, a les 6 de la tarda s’han quedat sense llum 2.600 abonats. La companyia ha explicat que s’ha desconnectat una línia de mitja tensió.

Incidències al transport públic i a l’aeroport

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Incidències al metro de Barcelona, en temps real” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/mobilitat/incidencies-metro-barcelona-pluja/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Pel que fa al transport públic, a la tarda hi ha hagut una incidència al metro de la Barceloneta, a la L4. Durant més de mitja hora, els trens no s’hi han aturat perquè se n’havia inundat el vestíbul. Els trens també han passat de llarg de l’estació de Marina, a la L1, en direcció Fondo.

Al matí, poc abans de dos quarts de nou, l’L3 ha deixat de funcionar durant mitja hora entre Passeig de Gràcia i Vall d’Hebron, i també s’han produït filtracions importants a les estacions de Vallcarca i Lesseps, fet que ha obligat a tancar-hi els accessos.

Els trens de rodalies també se n’han vist afectats. Aquesta tarda hi ha hagut retards a les línies R4, R11 i RG1, mentre que al matí l’R1, la línia del Maresme, s’ha vist afectada per la caiguda d’un arbre a la zona de vies, que ha deixat sense circulació de trens el tram Blanes – Maçanet-Massanes. Als Ferrocarrils de la Generalitat, els trens de la línia Barcelona-Vallès també han circulat a primera hora fora de l’horari habitual per una avaria a l’estació de Gràcia.

A l’Aeroport de Barcelona-el Prat també hi ha retards a conseqüència de la tempesta i es recomana als passatgers que consultin amb les aerolínies si el seu vol està afectat.

Cues quilomètriques de trànsit

El trànsit se n’ha ressentit durant tot el dia, amb retencions a les dues rondes. A la tarda s’ha hagut de tallar un carril de circulació de ronda del litoral, a l’altura de la sortida 21, en sentit Llobregat, per un bassal, i a primera hora del matí també s’ha hagut de tallar la sortida 6 de la ronda de Dalt per un accident múltiple amb diversos vehicles implicats. A diversos punts del cinturó barceloní s’hi ha acumulat l’aigua.

Pluja ronda del Litoral

Als túnels de Vallvidrera hi ha hagut al matí un despreniment d’un talús entre el peatge i la boca nord del túnel, que ha obligat a tallar durant unes hores dos carrils en sentit Barcelona. Aquí, dos turismes han tingut una topada. Abans de les vuit, però, s’hi ha restablert la circulació, malgrat que amb llargues retencions que han superat els 12 km.

A la ciutat, el carril bus del carrer d’Aragó a l’altura del de Padilla s’ha normalitzat després que hagi estat tallat a primera hora per inundació de la calçada. També hi hagut desviacions a la línia 129 del passeig de la Mare de Déu del Coll per un arbre caigut, segons ha informat TMB.

Una altra afectació important s’ha produït a la zona de Vallvidrera, per petites esllavissades de terra i branques d’arbres caiguts a la via pública.

Inundació de soterranis

La majoria de sortides dels bombers han estat per baixos i aparcaments inundats com el del carrer de la Mare de Déu del Coll, 65-67, que no és la primera vegada que es nega d’aigua. El president de la comunitat de veïns, Santos Lozano, assegura que aquest any ja ha passat fins a sis vegades, però que aquesta ha estat la més greu. A la planta inferior l’aigua ha arribat a cobrir els pneumàtics dels cotxes i temen que això provoqui desperfectes als vehicles.