(ACN/Redacció) El govern ultima un decret llei que permetrà omplir i reomplir piscines públiques i privades si s’obren a la ciutadania, tot i el context actual de sequera. Segons ha avançat ‘El Periódico’, els ajuntaments podran considerar refugis climàtics les piscines d’un club esportiu, una comunitat de veïns, un hotel o un càmping, sempre que s’obrin al públic i que la despesa d’aigua es compensi amb altres mesures. El decret llei està previst que s’aprovi dimarts vinent, 16 d’abril.

L’Ajuntament censarà els refugis climàtics

Segons recalca l’executiu català, el decret neix amb la voluntat d’entesa entre el govern i els màxims representants de municipis de tot el país per poder dotar els gestors locals de més eines per a la gestió de l’emergència per sequera sense minvar la seva autonomia municipal. Per tant, seran els ajuntaments els encarregats de decidir quines piscines censen com a refugi climàtic en els seus plans d’emergència per sequera.

Collboni demana que la Generalitat hi destini pressupost

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat que la Generalitat tiri endavant aquest decret, una senyal que la sequera “no serà tan estricta” per les pluges dels darrers dies. Tot i això, ha remarcat que caldrà que la Generalitat posi pressupost per finançar aquestes mesures: “Fer decrets és gratis, les conseqüències dels decrets no ho són i no pot ser que sempre ho paguem els ajuntaments. Si hi ha mesures extraordinàries, que vinguin acompanyades d’una dotació pressupostària”, ha declarat Collboni en ser preguntat per betevé.

Reompliment d’aigua amb mesures d’estalvi

Es podran incloure en la categoria de refugi climàtic tant les piscines públiques com les privades, tot i que aquestes segones hauran d’arribar a un acord amb el consistori que permeti que en facin ús els ciutadans. “Les piscines censades com a refugi climàtic podran reomplir-se en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, sempre que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals que compensi l’aigua que s’utilitzi”, deixa clar el decret llei.

No es podran omplir les piscines no censades

“Si una piscina privada no està censada com a refugi climàtic, no es podrà omplir ni reomplir”, avisa la normativa, que igualment obre la porta a limitar el consum d’aigua dels turistes als municipis que acumulin tres mesos consecutius de superació dels llindars. Els establiments turístics hauran de limitar-se als 115 litres per persona en situació d’excepcionalitat, 100 litres per persona en situació d’emergència 1, 90 litres per persona en situació d’emergència 2 i 80 litres per persona en situació d’emergència 3.