Com a societat som poc conscients de la quantitat de béns i serveis que necessitem per viure i que provenen directament del mar. Un motiu de pes com per preservar-ne la riquesa i contribuir a la regeneració dels ecosistemes degradats per l’acció directa de l’home o pels efectes del canvi climàtic. I una manera innovadora d’aconseguir-ho són els jardins submarins que ha dissenyat l’empresa barcelonina Underwater Gardens International, que s’han presentat en el marc de la setmana del Decenni dels Oceans que s’ha celebrat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Resultats en menys temps

Segons ha explicat a betevé la biòloga i responsable del projecte, Purificació Canals, són una mena d’esculls intel·ligents que permeten regenerar la vida marina i incrementar-ne la biodiversitat. Canals detalla que, amb aquestes estructures o esculls artificials, es poden aconseguir resultats molt més ràpids. Per exemple, recuperar determinades espècies de peixos per a la pesca o mitigar la pèrdua de sorra. Uns jardins amb què també es podria mitigar la pèrdua de plàncton per escalfament i el perjudici que això comporta: “No som conscients de la de tones i tones de diòxid de carboni que poden arribar a capturar”.

“Que no ens colin com a blaves activitats de tota la vida que són degradadores”

En ser preguntada per quines són les conclusions més importants que han sorgit de la setmana dels oceans al CCIB, Canals ha reclamat que es tingui respecte pel que és autènticament economia blava: “És aquella que respecta i afavoreix la vida al mar. Seria l’equivalent a la verda en la terra”. Canals ho ha volgut deixar clar: “Que no ens colin com a blaves activitats de tota la vida que són degradadores”.