embassaments-recuperen-aigua-des-del-març
La neu ja s'ha fos en bona mesura a les capçaleres de les conques internes. Imatge del Cadí, aquesta setmana

Els embassaments es continuen omplint tot i que ja fa més de 10 dies que no plou de forma general a les capçaleres dels rius de les conques internes. Els diversos episodis de precipitació del mes de març, i sobretot els de Setmana Santa, han fet que l’entrada d’aigua continuï superant la sortida als embassaments des de llavors.

El guany d’aigua des de principis de març supera els 24 hm3, l’equivalent al volum de tot l’embassament de Sant Ponç, al Solsonès (24,38 hm3)

La pluja, però també el desgel, han mantingut el cabal dels rius

El conjunt d’embassaments de les conques internes de Catalunya va marcar el punt mínim el dia 8 de març, jornada en la qual van baixar fins al 14,41 % de capacitat, amb un volum total d’aigua acumulat de tan sols 100,09 hm3 . Actualment les conques internes es troben al 17,9 % i contenen fins a 124,3 hm3 d’aigua embassada.

L’episodi de pluja i neu dels dies 8 i 9 de març, amb valors de precipitació d’entre 50 i 70 litres a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat, van ser un punt d’inflexió pel que fa a la sequera.

Des llavors ençà els pantans van començar a guanyar reserves, per bé que que la pluja no va tornar a caure fins Setmana Santa. Diumenge de Pasqua (el 31 de març) va ser el darrer dia que va ploure i nevar de forma general i abundant, i va coincidir amb el repunt més important pel que fa al cabal dels rius a les capçaleres.

Han passat gairebé dues setmanes des del darrer episodi de pluja i, no obstant això, els embassaments de les conques internes han continuat incrementant les reserves d’aigua, per bé que dia a dia va reduint-se l’aportació. El desgel ha contribuït a mantenir un cabal mínim dels rius a les capçaleres, suficient en qualsevol cas.

Probablement, si no plou abans d’una setmana, aviat es podria tornar a invertir la tendència a l’alça de les reserves d’aigua. Malauradament, les reserves en forma de neu són molt escasses a hores d’ara a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat.

Reserva actual de neu a les capçaleres del Cardener-Llobregat (esquerre) i del Ter-Freser (dreta). Font: Sentinel

Les altes temperatures del cap de setmana del 6 i 7 d’abril i l’episodi càlid previst fins dilluns, 15 d’abril, amb registres de temperatura propis de principis de juny a l’alta muntanya, continuaran fonent la poca neu que queda. Ara mateix les reserves d’aigua equivalent en forma de neu són molt minses al Pirineu Oriental.

Tornarà a ploure aviat a les capçaleres?

Queden pocs dies de marge abans no es talli la tendència a l’alça de les reserves dels pantans. Convé, i més que mai, que torni a ploure de forma abundant a les capçaleres dels rius de les conques internes.

A curt termini el panorama no podria ser pitjor, ja que som a les portes de tres dies de temperatures gairebé d’estiu als Pirineus i d’absència total de nuvolositat i, per tant, de precipitacions.

Els mapes a mitjà termini, però, anuncien un possible canvi d’escenari a mitjans de la setmana vinent. Malgrat que encara hi ha incertesa entre els dos “grans” models de previsió, el GFS i el Centreeuropeu (ECMWF), tot fa pensar que la proximitat d’un solc d’aire fred en altura podria fer rebrotar els xàfecs i tronades de tarda. Aquesta situació seria favorable per mantenir el cabal dels rius i que els pantans continuessin pujant de nivell, o com a mínim, mantinguessin el que tenen actualment.

El meteograma de Berga (gràfic inferior) anuncia la probabilitat e precipitació a partir de la setmana vinent, a banda d’una normalització de temperatura.

Meteograma de Berga. A dalt (línia blanca), la temperatura prevista a 1.500 m respecte a la mitjana (línia vermell). A baix, probabilitat de precipitació. Font: Wetterzentrale.de/ ECMWF