calor barcelona agost 2022

La matinada d’aquest diumenge a Barcelona ha estat molt càlida, per enèsim dia consecutiu, al conjunt de Barcelona. A l’estació meteorològica del Raval la temperatura mínima ha estat de 27,7 ºC. En aquest punt de la ciutat ha estat la vint-i-novena nit tòrrida d’enguany (la mitjana per al període 2009-2021 era de 9 nits tòrrides anuals), i la setena amb un valor igual o superior als 27 ºC.

El vent terrer que des de primera hora ha estat bufant ha afavorit que el termòmetre hagi pujat ràpidament a tots els barris, fins a registrar els valors més elevats de l’estiu a bona part de Barcelona. Destaquen els 36,9 ºC de Zona Universitària o els 36,5 ºC de l’Observatori Fabra. Per trobar un registre superior a l’estació meteorològica de Zona Universitària, del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), cal recular 4 anys, fins al 5 d’agost del 2018.

Es tripliquen les nits tòrrides a Barcelona: al Raval ja n’hi ha hagut 29 aquest 2022

Cal recordar, però, que aquest mateix divendres alguns barris de Barcelona com les Roquetes van assolir els 37 ºC.

Vent reescalfat a part del litoral de Barcelona

Aquesta situació s’ha repetit en altres punts del litoral, des del Delta de l’Ebre fins a la Tordera. A moltes poblacions costaneres aquest diumenge ha estat la jornada més càlida de l’any, per exemple a Tarragona, Mataró, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat o Sant Pere de Ribes. En d’altres, també ha estat el dia amb una temperatura més alta des de l’onada de calor de l’agost del 2018, per exemple a Badalona (34 ºC al centre de la ciutat).

Mapa de la temperatura prevista per a diumenge, 14 d’agost, a les dues de la tarda. Font: model IFS / Meteored
Sents olor de cremat a Barcelona i Catalunya? L’origen pot estar en l’incendi de Moncayo, a l’Aragó

A l’interior, la calor ja afluixa

Encara que diumenge ha sigut el dia més càlid del 2022 a molts punts costaners, a la resta del territori la temperatura no ha pujat tant com dies enrere. Si divendres i dissabte es va arribar a superar amb escreix els 40 ºC, diumenge el termòmetre no ha superat els 37 o 38 ºC.

El descens de la temperatura es generalitzarà de cara a dilluns i s’accentuarà a mesura que avanci la setmana, fins a recuperar la calor habitual per l’època.