Foto: Ferran Herrera Lopez

Aquest divendres, 19 d’abril serà lluna plena i, en conseqüència, Divendres Sant. Perquè no ho va ser durant la lluna plena del mes de març si, normalment, les vacances de Setmana Santa coincideixen amb la primera lluna plena de la primavera? Aquest 2019 la lluna plena de març va ser el 21 de març i l’inici de la primavera, el 20 de març.

La resposta no és pas fàcil ja que les dates de Setmana Santa van en funció de la lluna eclesiàstica i no l’astronòmica. Normalment, aquestes llunes coincideixen, menys quan la lluna plena i l’equinocci de primavera són abans del 22 de març.

Com saber quan serà Setmana Santa?

El calendari catòlic és complicat i per saber quan és Setmana Santa l’església es basa en unes taules calculades mitjançant el famós i irracional nombre auri. Es fa així des de l’any 325, quan es va celebrar el Concili de Nicea. L’objectiu d’aquesta mesura era evitar que coincidissin la Pasqua jueva i la cristiana. Inicialment se celebraven al mateix temps ja que els primers cristians provenien de la tradició jueva. És evident que amb els anys la quaresma i la Setmana Santa es basen en tradicions pròpies.

Segons el calendari eclesiàstic ubicarem la Setmana Santa dins el calendari anual en funció d’aquests paràmetres:

  • Diumenge de Pasqua serà el primer diumenge després de la lluna plena eclesiàstica, posterior a l’equinocci de primavera.
  • Aquesta lluna plena eclesiàstica serà el 14è dia després de la lluna nova eclesiàstica que marqui la taula basada en el nombre auri.
  • Si el dia de Pasqua coincideix amb el dia de la Pasqua jueva, es tria el diumenge següent.

Segons això, la Setmana Santa es mou entre el 22 de març i el 25 d’abril, en funció dels anys.

A més, hi ha altres dates, d’origen eclesiàstic, que tampoc no són fixes al calendari i que van en funció de la Pasqua, com per exemple el Dimecres de Cendra, que és 46 dies abans del Diumenge de Pasqua, o el Diumenge de Rams, que és set dies abans de la Pasqua.