Imatges de la ubicació dels planetes després de la posta de sol
Situació dels planetes a les 22 h. Font: Stellarium

Albert Borràs, físic i director de l’observatori astronòmic i meteorològic de Pujalt (Anoia), ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que aquest 2018 tenim un estiu atractiu pel que fa a l’astronomia.

Aquest mes de juliol, la Terra passa pel punt més proper a l’òrbita de Mart, per això es veu brillar més del que és habitual, amb la seva característica lluentor vermellosa. Tot i que passa més a prop de nosaltres, convé tenir present que ho fa a unes 150 vegades més lluny que la Lluna: passa a 60 milions de quilòmetres de distància de la Terra.

L’astrònom ha destacat que aquest any podem arribar a veure a ull nu gairebé tots els planetes abans de la mitjanit, un fet que no succeeix sempre.

Així van apareixent els planetes quan es fa fosc

Poc després de la posta del sol podem veure brillar amb força Venus, mirant cap a l’oest. En zones on el cel és molt net es pot arribar a albirar, en aquell moment, Mercuri, tot i que és mes difícil perquè està més proper al sol.

Cap a tres quarts de 10 -quan es va fent fosc-, mirant cap al sud podem veure a mitja altura el planeta Júpiter.

Quan apareix ja tot el cel nocturn –quan es fa fosc del tot-, cap al sud- est es fa visible el planeta Saturn. Molt a prop, entre Saturn i Júpiter, cal destacar la presència de l’estrella Antares, que brilla força, però que no es pot confondre amb cap planeta pel fet de fer pampallugues, una característica diferencial respecte als planetes.

Més tard, cap a quarts d’11, apareix el planeta Mart per l’horitzó, mirant cap al sud-est. La seva coloració rogenca -i lluentor- el fa inconfusible. Mart sortirà cada dia una mica més d’hora.

Finalment, cap al sud-oest, cal ressaltar la presència de l’estel Spica.

Aquests planetes tan lluents es poden arribar a detectar fins i tot des de zones densament poblades com la ciutat de Barcelona i l’entorn metropolità.

Imatge de la situació planetària mirant cap al sud-est
Ubicació d’alguns planetes a quarts de 12, mirant cap al sud-est. Font: Stellarium

Sopars sota les estrelles

L’observatori de Pujalt organitza des de fa anys diversos sopars sota les estrelles, una combinació de gastronomia i astronomia. Es faran activitats dels dies 18 i 27 de juliol, i també el dia 1 d’agost. Borràs recorda que l’observació del 27 de juliol coincidirà amb un eclipsi de Lluna.

El 12 d’agost es farà també observació astronòmica, per tal de gaudir de la pluja d’estels dels Perseids, les llàgrimes de Sant Llorenç. Aquest any es preveu que sigui especialment interessant i visible perquè no hi haurà pràcticament presència de la Lluna. La màxima freqüència d’estels es preveu cap a quarts de tres de la matinada.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Albert Borràs a ‘El matí de Barcelona’, de betevé: