Els pastors del ramat de 300 ovelles que dormen al ras a Collserola estan desesperats i preocupats per les condicions en què viuen els animals. Aquest dissabte al matí, quan han arribat al tancat provisional que els ha facilitat el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, s’han trobat amb dues cries d’ovelles mortes pel fred i la pluja. Aquest diumenge s’hi han sumat quatre morts més i, en total, ja en són 13 des que es troben provisionalment en aquest indret. A més, temen que hi hagi més morts els propers dies, ja que hi ha alguns xais en mal estat.

Són animals exteriors, rústics, que tenen molta llana, però aquestes no són condicions per viure“, ha assegurat el pastor David Barrero als micròfons de betevé. Barrero ha explicat que el tancat és un autèntic “patatar” que amb la pluja d’aquest cap de setmana s’ha omplert d’aigua i ha quedat ben enfangat. De fet, diu que l’aigua arribava “pels colzes” a les ovelles i, segons ha explicat, tant ell com el seu company, el pastor David Barris, han agafat una pala per obrir un petit canal i drenar l’aigua. “Que les ovelles no es puguin estirar en un bon jaç amb palla seca, no són condicions”, ha lamentat.

Cries d'ovelles busquen aixopluc sota les menjadores.
Cries d’ovelles busquen aixopluc sota les menjadores.

Aquest ramat de 300 ovelles s’hauria d’haver instal·lat al cobert públic de Collserola el 2 de maig del 2023 després que els dos socis de DB ramaders, en David Barrero i en David Barris, guanyessin un concurs públic. El cobert, però, està ocupat pel ramat d’un altre pastor que s’hi ha atrinxerat perquè no està d’acord en com s’ha fet l’adjudicació. José Montoya, el pastor, assegura que fa 30 anys que pastura el ramat en aquesta zona.

El pastor atrinxerat va esperar la construcció del cobert durant 16 anys

Montoya assegura que va estar esperant la construcció del cobert durant 16 anys perquè el Parc de Collserola li va demanar que es quedés i afirma que deixar-lo ara seria “la ruïna”. Per tot plegat, Montoya ha engegat una batalla legal i ha impugnat la resolució del concurs davant el Tribunal Català de Contractació Pública. En un primer moment el tribunal no li ha donat la raó i Montoya ha presentat un segon recurs, que està pendent de resoldre’s. Mentrestant, els socis de DB ramaders no poden accedir a la nau i temen que la situació s’allargui en el temps pels tràmits judicials.

El Consorci del Parc de Collserola, per la seva banda, ja va explicar que estava buscant vies per desnonar el pastor atrinxerat al tancat públic i es va adreçar a l’Ajuntament de Montcada i Reixac perquè el fes fora, municipi on es troba el cobert. Ara bé, el consistori d’aquesta localitat s’ha desentès del conflicte. Apunta que no té competències i que tampoc no ha participat en el procés de licitació del contracte per pasturar almenys dos anys en aquesta zona boscosa a tocar dels barris de Ciutat Meridiana i Torre Baró. Per tant, segons l’Ajuntament de Montcada i Reixac, és el Parc de Collserola qui s’ha de fer càrrec de la situació.