pluja barcelona 9 març 2024

Feia moltes setmanes que Barcelona no veia tanta pluja. Tot i que els registres tampoc són especialment abundants, el cert és que feia mesos, gairebé mig any, que la pluja acumulada a Barcelona en un mateix dia no arribava als registres d’aquest dissabte.

S’han superat els 25 litres

I això que els registres de pluja no han estat extremadament abundants. Finalment s’han superat els 20 litres per metre quadrat de pluja caiguda a molts punts de la ciutat i alguns registres han superat els 25 l/m². De manera puntual, també s’han superat els 30 litres, com és el cas del Rectoret o les Roquetes.

En destaquen els 33 litres del Rectoret i les Roquetes així com els més de 30 litres de l’Observatori Fabra i Les Corts, entre altres molts indrets on s’han superat els 25 litres.

A l’Observatori Fabra, segons les dades del mateix observatori, s’han registrat 30,1 litres de pluja, un fet que no es donava des del 15 de setembre del 2023.

El 16 d’octubre i el 20 de setembre, precedents semblants ja superats

Són registres moderats que no es donaven d’una manera tan general a Barcelona des de feia mesos, un fet que posa de manifest l’enorme sequera que patim més que no pas la pluja d’avui, que en condicions normals no passaria de ser un episodi més.

Així, els precedents semblants més propers a la ploguda d’aquest dissabte els hem d’anar a buscar força mesos enrere. En alguns punts encara no se supera la pluja caiguda el 16 d’octubre (fa gairebé 5 mesos) i en alguns altres cal remuntar-se encara més enllà, fins el 20 de setembre, en un episodi també semblant.

Però tot i així, en gairebé tot Barcelona, el precedent diari més plujós es remunta encara més enllà.

No queien més de 20 litres des del 15 de setembre

La trista realitat és que superar els 20 litres en un mateix dia s’ha convertit darrerament en una odissea, Aquest dissabte s’han superat aquests 20 litres a molts punts de la ciutat.

El precedent superior l’hem d’anar a buscar ja el dia 15 de setembre. Aleshores, bona part de la ciutat va superar els 30 litres, en el que va ser l’únic episodi potent de pluja de la tardor.

Per trobar el darrer registre de més de 50 litres (una bona dada, però tampoc extraordinària) cal remuntar-se a l’abril del 2020, fa gairebé quatre anys. De nou, l’excepcionalitat de la sequera, més que no pas la ploguda en sí.

La sequera, evidentment, continuarà

Tot i que l’episodi és bo i està afectant de ple les capçaleres dels rius, el cert és que la sequera continuarà. Una flor no fa estiu i, malauradament, després de la pluja d’aquest dissabte, no s’entreveu ara mateix cap altra situació propícia per a pluges generals ni a curt ni a mitjà termini.

En tot cas, l’episodi d’aquest dissabte servirà molt probablement per agafar una mica d’aire i veure com els rius, per fi, tornen a buidar aigua.