El Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), aprovat a principis d’abril, es començarà implementar en els propers mesos i suposarà canvis importants en els hàbits d’ús del gran pulmó verd de la ciutat de Barcelona. Així ho ha explicat al programa ‘reset’, de betevé, el director-gerent del Parc Natural de Collserola, Marià Martí, que ha subratllat que “tots haurem de renunciar a alguna cosa” per tal de “protegir la biodiversitat” d’aquest espai. Per això, ha explicat que s’està treballant en un “programa de divulgació“, conjuntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i amb els municipis, per explicar les noves mesures que es pretenen implementar.

Un lloc conflictiu que està en el punt de mira és el passeig de les Aigües, perquè “quan hi ha molta gent, és molt difícil compatibilitzar la que va caminant i la que va en bicicleta“. Per aquesta raó, Martí ha avançat que existeix la possibilitat d’establir horaris o de “segregar itineraris”, en funció dels diferents usos, quan es produeixin “situacions de massificació“.

Si hi ha situacions de massificació, s’hauran d’establir horaris o segregar itineraris d’usos perquè, quan hi ha molta gent, és difícil compatibilitzar els que van caminant i els que ho fan en bicicleta
Marià Martí, director i gerent del Parc Natural de Collserola

Així, per exemple, ha dit que “en un futur, potser es podrà establir que les primeres hores siguin per anar en bicicleta i, a partir del migdia, per caminar i passejar“.

Sentit únic a les carreteres

El que també està damunt la taula és la gestió puntual dels accessos al parc, en dies de màxima afluència. Martí s’ha referit explícitament a la carretera de l’Arrabassada, en què alguns diumenges es va haver de “prohibir la circulació de bicicletes perquè els autobusos es negaven a circular-hi“. La Guàrdia Urbana es va arribar a plantejar “fer sentits únics de circulació“, de manera que l’Arrabassada servís per pujar i la carretera de Vallvidrera per baixar. Una mesura que, segons el director del parc, “no ha arribat encara a implantar-se“, però que no es descarta en situacions similars.

Circular per la xarxa de camins i pistes

Volem que la gent circuli per la xarxa d’ús dinàmic de camins i pistes” que estableix el PEPNat, ha afirmat Marià Martí. En aquest sentit, el director del parc creu que “hem d’evitar que la gent vagi camp a través o vagi per rieres i torrents perquè estem alterant el medi i això afecta la biodiversitat“.

Martí reconeix que el nombre d’usuaris del parc s’ha incrementat “per l’efecte rebot del confinament, però tot i això subratlla que la majoria de gent està “centralitzada en uns itineraris” molt concrets.

Els gossos, sempre lligats

Un altre dels canvis importants que preveu el PEPNat és que “els gossos hauran d’anar lligats“. Segons el director i gerent del Parc Natural de Collserola, “no és possible que vagin solts perquè afecten la fauna, segueixen rastres i pressionen“, especialment les espècies que es mouen pel terra. Com a exemple, Martí ha assenyalat que, tot i que s’estan introduint els ramats d’ovelles i cabres per ajudar a reduir el risc d’incendis, molts pastors “no van a pasturar” perquè la presència de gossos solts els suposa un “problema molt greu“.

Els gossos hauran d’anar lligats per tot el parc, no és possible que vagin solts perquè segueixen rastres i afecten la fauna
Marià Martí, director i gerent del Parc Natural de Collserola

Controls d’aforament

Una altra possibilitat que es planteja el responsable del parc és la implementació de sistemes de control d’aforament. Segons ha dit al ‘reset’, “encara no ho tenim” i “ho hauríem d’implantar“, com ja s’està fent a altres llocs d’Europa, “sobretot a les grans zones d’aparcament“. En aquest sentit, ha subratllat que ja hi ha aplicacions que “quan se satura un pàrquing, et diuen que no ho intentis perquè serà un merder“.

Un cos especial de guardes

Finalment, Marià Martí també ha apuntat com a “tema pendent” la necessitat de “crear un cos especial de guardes que se’ls reconegui com a autoritat“. I és que, actualment, segons el director gerent del Parc Natural de Collserola, “tenim un equip de guardes, però que no poden sancionar“. Una altra possibilitat, si no, seria “ampliar la plantilla d’agents rurals o concertar amb els ajuntaments una presència més constant de patrulles de la Guàrdia Urbana“.

Més pressió als parcs de la ciutat

Elisenda Lurbes, cap territorial de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona, també ha reconegut al programa ‘reset’ que el confinament comarcal ha provocat més “pressió” als espais verds de la ciutat. Tot i això, ha admès que hi ha “certa permissivitat” amb determinats usos, com ara els pícnics, que teòricament estan prohibits, ja que no es pot menjar i beure als espais públics.

Falten recursos a Parcs i Jardins

Fani Portolés, delegada de la CGT a Parcs i Jardins, també ha constatat que “es nota la pressió perquè hem de netejar el parc cada dia i fer un manteniment més intens dels grups de flors i de la gespa“. En aquest sentit, ha lamentat que “tenim menys personal que al 2010” i que falten recursos perquè “les zones verdes augmenten“, mentre que la plantilla de Parcs i Jardins no ho fa en la mateixa proporció.