fred hivern catalunya novembre 2022

El fred de ple hivern a Catalunya arriba aquesta setmana i hi quedarà instal·lat durant uns dies. La inestabilitat també sembla que vol aparèixer en alguns trams en el que serà la primera setmana plenament hivernal de la tardor, que servirà també per donar la benvinguda a l’hivern meteorològic, que s’iniciarà el dia 1 de desembre. Això sí, malgrat el canvi de temps, la incògnita ara per ara sense resoldre és si plourà.

L’anticicló rus farà feina

Un potent anticicló situat a Rússia, amb més de 1045 hPa al centre, serà en bona part el causant d’aquesta primera incursió hivernal a Europa que ja notarem aquest mateix dilluns.

Les altes pressions impulsaran l’arribada d’una massa d’aire fred d’origen continental a l’Europa Occidental, sobretot al països situats més al nord de casa nostra, on el fred serà més notable. En qualsevol cas, serà simplement una entrada continental que, tot i que portarà fred, tampoc no podrà arrossegar-ne gaire quan passi per un Centreuropa que encara ara no ha tingut temps de refredar-se.

Barcelona haurà viscut la tardor més càlida i seca en més d’un segle

El fred també arribarà a la península Ibèrica, tot i que de forma més discreta i especialment al nord-est, en una situació que ni tan sols serà purament continental. S’esperen valors fins i tot per sota dels que serien habituals, en un episodi que es podria allargar ben bé tota la setmana.

A la imatge es pot veure com ha d’evolucionar la temperatura màxima (vermell) i mínima (blau) durant els propers dies segons el model del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF).

Borrasques a la península i el Mediterrani

Com a conseqüència del potent anticicló rus i del que hi haurà també a l’Atlàntic, les borrasques es veuran obligades, almenys durant uns dies, a circular per latituds més meridianes i properes a casa nostra.

Tot i que el pronòstic no permet encara aventurar quins dies ha de ploure i on plourà amb més insistència, el cert és que la península Ibèrica agafa “números” en una rifa que és important que ens deixi algun premi major de forma imminent en un context de sequera pluviomètrica extrema a Barcelona.

font: wetterzentrale

Tot i que encara és molt d’hora, s’entreveu més risc d’inestabilitat a partir de divendres i durant el cap de setmana, amb la porta oberta també a més endavant. Però, malauradament de moment, són simplement bones intencions en un pronòstic que caldrà seguir dia a dia.

En aquest sentit, el meteograma que mostra el model europeu mostra encara molta incertesa pel que fa a la pluja, però sí unanimitat quant al fred.

El temps a Barcelona | Previsió per a demà i set dies més
El temps a Barcelona amb un cop d’ull. Consulta la previsió per a demà, la temperatura per barris i el mapa de la méteo de ‘btv el temps’.

Fred hivernal a Barcelona i Catalunya

Així doncs, el que queda clar és que arriba el fred. Fred hivernal, sense excés. Cap gran onada de fred, ni cap de siberiana. Fred. El que toca o una mica més però, al cap i a la fi, dins dels valors que es podrien considerar habituals d’aquestes dates o de dies d’hivern.

En el cas de Barcelona, els models insinuen la possibilitat de viure nits amb registres que quedaran clarament per sota dels 10 ºC també al centre i per sota dels 5 ºC als barris més freds de la ciutat: part alta i costat Besòs. Les nits més fredes, les de dimecres i dijous, podrien deixar algun registre a tocar dels 5 ºC ben a prop del centre.

Els migdies, també hivernals, ens deixaran valors de temperatura màxima que podrien quedar a tocar dels 15 ºC o, fins i tot, per sota. Fred hivernal, sense ser res d’extraordinari.

De la resta de Catalunya cal destacar el retorn de les glaçades a gairebé tot l’interior de Catalunya amb màximes que, en alguns indrets habitats de les comarques interiors, podrien quedar alguns dies a tocar només dels 10 ºC.

Gelada, glaçada o gebrada? Què és què?

Barreja de fred i pluja, una possibilitat

Si hi haurà precipitacions a finals de setmana encara és una incògnita, però és cert que es podria arribar a barrejar fred intens amb precipitació, cosa que comportaria que la cota de neu pogués arribar a cotes mitjanes sense que en cap cas se n’esperi (almenys a hores d’ara) cap nevada en indrets poc habituals.