emergencia sequera catalunya

Ja és oficial. Aquest divendres ha entrat en vigor l‘alerta per sequera a les conques Ter-Llobregat i Darnius-Boadella. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat el decret, després que l’hagi signat el director de l’Agència Catalana de l’Aigua. El govern va acordar aplicar la mesura aquest dimarts, durant una reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. La mesura afecta 514 municipis de 22 comarques i 6,7 milions d’habitants, el 80 % de la població catalana.

La decisió arriba en un moment en què el cabal dels rius ja és per sota dels 210 h3 i els embassaments són tan sols al 34 % de capacitat. A més, les previsions no apunten que hi hagi d’haver cap tongada de tempestes i pluja que facin revertir la situació a curt o mitjà termini.

A Barcelona ciutat, les mesures s’apliquen des de dimecres

Tot i que l’alerta no ha entrat oficialment en vigor fins aquest divendres, a Barcelona ciutat, les restriccions d’aigua ja s’apliquen des de dimecres, 23 de novembre. Ara bé, els ciutadans no les estan notant en l’àmbit domèstic, perquè les mesures afecten el reg de parcs i jardins, la neteja de carrers o els usos agrícoles industrials i recreatius.

Per exemple, l’Ajuntament de Barcelona, ja està tancant els brolladors de fonts ornamentals que usen aigua potable i ha traslladat a la nit bona part del reg d’arbres. El consistori, però, assegura que a la ciutat ja fa temps que s’apliquen mesures d’estalvi i que s’ha fet una aposta per l’ús de l’aigua freàtica. En els darrers anys s’ha contingut de forma considerable el consum d’aigua, i s’ha passat dels 170 litres per persona i dia (l’any 2008, en l’últim episodi de sequera greu) als 147 litres.