Ja es preveia que la neu podia fer acte de presència a Barcelona aquest diumenge, 3 d’abril, i així ha estat. Durant el matí els barcelonins han pogut veure nevar a Collserola, a partir d’uns 200 metres de cota. Tot i que la neu no ha agafat al terra, també s’ha vist algun floc més avall i, fins i tot, neu granulada.

Aquest dissabte alguns models meteorològics ja apuntaven que la neu podia fer acte de presència per damunt dels 300-400 metres i, per tant, no es descartava la possibilitat de veure nevar a la part alta de Collserola. Finalment, s’ha produït la mescla justa perquè nevi a la ciutat: una entrada d’aire fred, molt potent, que ha arribat directament des de l’Àrtic i que s’ha barrejat amb la humitat que injectava una petita baixa davant la costa.

La nevada d’abril més tardana, el 1919

Feia dècades que no es produïa un episodi de neu a l’abril a Barcelona, però no és del tot excepcional. En altres ocasions s’hi ha vist neu fins i tot a les portes del mes de maig. La nevada més tardana amb neu a terra que s’ha pogut observar a l’Observatori Fabra va ser el 29 d’abril del 1919, fa 103 anys.

El canvi climàtic no hi té res a veure

Tot i que no estem acostumats a veure nevar en aquestes dates, aquest episodi no té, en principi, res a veure amb el canvi climàtic. De fet, tot i que el planeta va camí de l’escalfament global, el canvi climàtic no impedeix que hi pugui haver episodis de fred i neu com el d’avui, que eren més comuns fa dècades.

En aquest sentit, cal destacar que Catalunya és una de les zones que més pateixen l’escalfament global, com tota la Mediterrània, l’Àrtic i les zones de muntanya a més de 2.000 metres. L’increment de temperatura no és lineal, sinó que s’està accelerant en les darreres dècades.