neu collserola barcelona març 2018
Imatge de Collserola amb neu el 20 de març del 2018

La massa d’aire fred d’origen àrtic ja és una realitat i ens ha deixat registres de temperatura mínima excepcionals i a tocar de rècords històrics gairebé impensables. Ara aquest fred es podria barrejar amb humitat, i la neu podria arribar fins i tot a la part alta de Barcelona.

El moment clau, la propera matinada i diumenge al matí

Malgrat que faltin ja menys de 24 hores per a una possible situació de neu a cotes baixes, el cert és que el pronòstic manté encara moltíssimes incerteses i cal dir que no tots els models aposten per neu.

Alguns models aposten per la formació d’una petita baixa molt reduïda situada davant la Costa Daurada que podria ajudar que, durant unes hores, es pugui barrejar el fred extraordinari que tenim amb una mica d’humitat, i que afavoriria el còctel que tant poques vegades hi ha a casa nostra.

Altres escenaris són menys optimistes en aquest sentit i marquen una línia de convergència amb alguns ruixats (també de neu a cotes baixes), però més concentrats a la costa sud i, la tarda de diumenge, al prelitoral i el nord-est, ja amb una cota de neu una mica més alta.

El Meteocat ja ha activat l’avís per neu

En relació amb aquest pronòstic, el Meteocat ha emès ja un primer avís per neu a cotes baixes en què s’inclou també Barcelona. L’avís, de grau 1 sobre 6 indica la possibilitat de veure 2 cm de neu per damunt dels 500 m.

avís per neu

La cota de neu, que de matinada podria voltar els 200 metres tan sols, hauria d’anar remuntant amb el pas de les hores a partir del matí.

Més probable de matinada i a primera hora

Cal remarcar que, independentment de la incertesa del pronòstic, que encara queda per definir, no hauria de ser tampoc cap gran episodi de neu, sinó més aviat testimonial i durant les hores nocturnes. Però ni tan sols aquest extrem es pot acabar de descartar a hores d’ara.

Així doncs, no és impossible que durant la propera matinada o diumenge al matí es pugui veure nevar als barris de muntanya de Barcelona, així com en d’altres indrets metropolitans.

Que la possible neu que pugui caure agafi al terra serien ja paraules importants que, com hem dit abans, tampoc es poden acabar de descartar ni de bon tros.

Sigui com sigui, molts condicionals encara quan queden menys de 24 hores. El fred està assegurat. La neu, ja ho veurem.